Titkosszolgálati vizsgálat zajlik Márki-Zayékkal szemben

  • narancs.hu
  • 2022. október 26.

Belpol

Az Alkotmányvédelmi Hivatal a bankoktól kér adatokat a Mindenki Magyarországa Mozgalmat támogató amerikai szervezetről. Az MMM és a Fidesz-frakció vezetője is reagált.

A rendőrség és a NAV után az Alkotmányvédelmi Hivatal is vizsgálja, hogyan támogatta az Action for Democracy (AFD) nevű amerikai szervezet Márki-Zay Péter mozgalmát – írja a HVG.

A lap úgy értesült, hogy a napokban az AH levélben szólította fel a hazai bankokat, listázzák ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) indított idén január elseje óta.

Az AFD a magyarországi választási kampány idején jött létre az Egyesült Államokban, és idén közel 2 milliárd forintot gyűjtött támogatóktól és adott át az ellenzéki miniszterelnök-jelölt által vezetett szervezetnek, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak.

Erről a kormánypárti politikusok azt állítják, jogsértő utalás volt, hiszen párt nem fogadhat el külföldről támogatást, tehát az ellenzék kampányát törvénytelenül finanszírozták. A kormánypárti sajtóban megszületett a dollárbaloldal kifejezés. A HVG idézi az Alapjogokért Központot, amely szerint ha bebizonyosodik, hogy „a baloldal külföldről származó pénzeket használt fel a választási kampányban”, az életfogytiglani börtönnel is büntethető hazaárulás.

Azt nem tiltja törvény, hogy civil szervezetek pénzt fogadjanak el külföldről, de az AH joggal vizsgálja, rejt-e kockázatot az, ha a támogatást olyan szervezet kapja, amely pártokkal működik együtt – mondta erről Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. 

Az esettel kapcsolatban a Mindenki Magyarországa Mozgalom közleményt adott ki.

A szervezet eddig csak a sajtóból értesült arról, hogy titkosszolgálati vizsgálat zajlik ellene.

„Minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk, támogatásainkkal pontosan és átláthatóan elszámoltunk. Azonban megdöbbenésünknek adunk hangot, hogy a hatalom már titkosszolgálati eszközöket vet be ellenünk. Nincs kétségünk: a kormány ezzel kíván üzenni mindazoknak, akik a demokratikus jogállam megteremtése érdekében kívánnak tevékenykedni” – írja az MMM.  A szervezet furcsállja, hogy a titkosszolgálat nem érezte kötelességének például a Fudan Egyetem vagy a letelepedési kötvények ügyének vizsgálatát. A szervezet közleménye szerint az igazi veszélyt Magyarország biztonságára nem az MMM teveékenysége jelenti, hanem azoknak a politikai szereplőknek a ténykedése, „akik keleti autoriter államok szolgálatába állították hazánkat.”

A hír nyomán a Fidesz-frakció vezetője és a nemzetbiztonsági bizottság tagja, Kocsis Máté is közleményt juttatott el a sajtóhoz. Ez így szól:

„A nemzetbiztonsági bizottság kérte a baloldal külföldi finanszírozásának vizsgálatát. A parlament nemzetbiztonsági bizottsága a legutóbbi ülésén egyhangú szavazással rendelte el a baloldali pártok amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot. Ez a munka elkezdődött. Példátlan és jogellenes, hogy a baloldal több milliárd forint kampánytámogatást kapott külföldről, ez durva beavatkozási kísérlet a magyar választásokba és részletes értékelő-elemző munkát igényel.”

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?