Tizenegyesekkel – Becsusszant az LMP az Európai Parlamentbe

Belpol

Hajtépő estén van túl a Lehet Más a Politika, hiszen bejutása egészen este tizenegy óráig kérdéses volt. A párt végül megközelítette áprilisi eredményét, s így Meszerics Tamás helyet foglalhat az európai zöld frakcióban.

Az este első fele nyugodtan telik az Ankertben: csendesen iszogatnak az összegyűlt civilek, aktivisták és párttagok, bár néhány gyanútlan vendég visszafordul a kapuban, az LMP-s feliratok láttán. A választási műsor helyett focimeccs, a magyar kupadöntő megy a kivetítőn, de kilenckor már kezd feszülni a légkör. 67 százalékos feldolgozottságnál még nem lépte át a bejutási küszöböt az LMP. Schiffer András időnként felbukkan, de nehéz szóra bírni. „Biztos elment meditálni” – mondja valaki az egyik asztalnál. Este tízkor még mindig csak kaparássza a párt a bejutási küszöb alját. Schiffer a sajtó kérdésére azért annyit elmond, hogy azt hitték, április hatodikán fognak jobban izgulni. Fél tizenegykor valaki tapsolni kezd – az Index információi szerint a párt átlépte küszöböt. Innentől felgyorsulnak az események, Schiffer András és Szél Bernadett ide-oda rohangál, nyakukban egy rakás riporter és fotós. Láthatóan izgatottak, és bosszankodnak is amiatt, hogy senki nem tud biztosat. Tizenegykor azonban már mindenki fellélegezhet: éppen hogy 5 százalékon áll az LMP.

false

 

Fotó: MTI

„Meszerics Tamásnak hívnak, és én vagyok a Lehet Más a Politika EP-listájának a vezetője, és jelen állás szerint mandátummal rendelkező európai parlamenti képviselője” – kezdi beszédét először Meszerics. Szavait hangos taps kíséri. Köszönetet mond persze a rájuk szavazóknak és a párt tagjainak is, hogy tudniillik ők eddig is nagyon hálásak voltak minden egyes szavazatért, ami ezután is így lesz, ám az eredmény azt mutatja, hogy az LMP-nek van még min dolgoznia. Az izgalmaknak nem örül Meszerics, és azt szeretné, hogy a jövőben ne legyen már több ilyen stresszes eredményváró este, és „egész biztos legyen, hogy az LMP ott van, ahol a helye van, most például az Európai Parlamentben”.

„Valóban izgalmasra sikeredett ez a mai este” – kezdi Schiffer, majd hozzáteszi, ő biztos volt abban, amikor megtudta, hogy nem egy időben lesznek az országgyűlési és EP-választások, hogy ez kemény próbatétel lesz a párt számára. Idén egyébként harmadannyi pénzt költöttek kampányra, mint 2009-ben. Schiffer úgy véli, hogy tanulniuk kell ebből a néhány hétből is. „Tovább kell menni, tovább is megyünk, ez egy újabb fontos lépcső, amit ma megugrottunk” – mondja, majd gratulál a többi párt mandátumot nyert képviselőjének. Az LMP azért fog politizálni, hogy az európai politika se legyen kiszolgáltatva a különböző lobbicsoportoknak. „Erre szerződtünk a választópolgárokkal, ezt a feladatot akarjuk végrehajtani az elkövetkezendő években.” Schiffer kifejezte abbéli reményét is, hogy az elkövetkezendő választások hajrái már nem lesznek ennyire izgalmasak, nem a bejutás lesz a kérdés, hanem az, hogy milyen erővel tudnak beleszólni Magyarország és Európa sorsának alakításába.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.