A szerk.

Nem muszáj eltűrni

A szerk.

„Évtizedek óta járunk jó néhányan Szálasi Ferencné Lutz Gizella sírjához. 2018 nyarán Szilágyi Csaba testvér jelezte, hogy a Temetkezési Intézet »felmatricázta« a sírt, mivel több, mint egy éve lejárt. Besétáltam hát a temetői irodába, s megkérdeztem, van-e lehetőség a meghosszabbításra” – nyilatkozta 2021 nyarán Papp Tibor, a Magyarelvű Mozgalom és az Örökzöld Október Egyesület vezetője a Zöld­inges Világnézeti Műhely című nyilas portálnak. Az interjú abból az alkalomból készült, hogy Pappék nemcsak megváltották Szálasiné sírját a Farkasréti temetőben, de rendbe is hozták.

„Szeretnék egy csempeképet is felragasztani, amelyen Szálasi Ferenc is szerepel Lutz Gizellával az oldalán. Ha a képek a helyükön lesznek, akkor lesz teljes a munka” – tette hozzá akkor Papp. Február elején azonban kiderült, hogy a „testvérek” mégsem érték be ennyivel; új sírkövet állították, amelyre nyilaskeresztet idéző szimbólumot véstek. És sikerült megszerezniük a képet is, amely Szálasit és Lutz Gizellát ábrázolja. Azt írták mellé: „Szálasi Ferenc emlékére!”

Noha egyértelmű volt, hogy e munkálatok nem Lutz Gizella emlékének ápolása, hanem egy Szálasi emlékmű, egy náci zarándokhely kialakítása céljából történtek, a rendőrség mégis csak hetekkel a sírkőről szóló sajtóhírek megjelenése után kezdett nyomozni – tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége gyanújával. De a temetőt kezelő Budapesti Közművek is csak annyit tett – miután azt nyilatkozták, hogy a sírkővel kapcsolatos „összetett és történelmi érintettségű kérdés” meghaladja illetékességüket –, hogy felszólították a sír rendelkezési jogát gyakorló személyt, hogy távolítsa el a Szálasiról szóló feliratot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk