Kiemelt beruházássá nyilvánították a Palotanegyedbe tervezett Pázmány-campuszt

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Belpol

A jó öreg megoldáshoz fordult a kormány a problémás VIII. kerületi beruházással kapcsolatban. 

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatási célú ingatlanjainak bővítését, a beruházás pedig kiemelten közérdekű lett – szúrta ki a Telex a hétfő este megjelent Magyar Közlönyben a vonatkozó rendeletet.

A koordinációs feladatok ellátására a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalt vezető főispánt jelölték ki. Az Orbán Viktor által szignózott rendelet a kihirdetés utáni nyolcadik napon lép hatályba.

A korábban széttagoltan, és részben Piliscsabán működött Pázmány Péter Katolikus Egyetem elköltöztetéséről 2020 márciusában nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes által bedobott, és a parlamenten gyorsan át is nyomott, meglehetősen kevéssé előkészített terv szerint az állam „ingyenesen és per-, teher- és igénymentesen” átadta a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának a Magyar Rádió korábbi épületegyüttesét a Palotanegyedben, amiért cserébe, ugyancsak ingyen, átvette a piliscsabai Makovecz-kampuszt. 

A piliscsabai területről rövid időn belül levonult az egyetem – egyelőre többnyire ideiglenes belvárosi helyszínek felé –, majd kisvártatva kiírták a tervpályázatot az újonnan megszerzett terület egyetemvárossá való átépítésére. A VIII. kerületi Palotanegyedbe tervezett campusra készült tervek tartalmazzák egy nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas kézilabdacsarnok, egy 750 négyzetméteres fitneszterem, egy 200 fős kollégium, egy 500 fős előadóterem, egy 400 fős étterem, irodák, tantermek, könyvtár, laboratóriumok, és még egy egyetemi kápolna megépítését is.

Ugyanakkor a szakértők és a helyi civilek is problematikusnak látják, hogy mindez túlzott funkciósűrítéssel jár, a zöld terület növelése pedig relatív. A kerület vezetése a bontani kívánt épülettömb védetté nyilvánításával igyekezett megakadályozni a beruházást

Lázár János építési és közlekedési miniszter július közepén egy "ajánlatot" tett a környéken lakóknak, mondván a campus felépítéséért cserébe felújítanák egyes környező utcák házainak homlokzatait, útburkolatait, és egyes ingatlanok tulajdonosainak vételi ajánlatot is tennének.  

Pikó András polgármester viszont nem sokkal később arról posztolt, hogy a helyiek szempontjainak befogadása helyett Lázár csak a kivásárlásukra tett ajánlatot, és hogy valójában az állam részéről "nincs érdemi szándék, és nem is volt soha, olyan megoldásra, amely a helyi lakosok szempontjait minimálisan is méltányolta volna a Pázmány-projekt kapcsán". Az önkormányzat ezért megszakította az egyeztetéseket a kormánnyal. 

A campus építésénak kiemelt beruházássá nyilvánítása ugyanakkor egyszerűsíteni fogja az engedélyek beszerzését. 

A beruházás befejezését legutóbb 2027 szeptemberére ígérték, ami az eredeti tervek szerint 200 és 250 milliárd közti összegből valósulhat meg. A kormány nemrég 2025. december 31-ig tolta ki a Pázmány Campus előkészítésének határidejét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk