Török Gábort nem lepné meg egy előrehozott választás sem

  • narancs.hu
  • 2020. március 26.

Belpol

Szerinte diktatúráról szó sincs, az ellenzék hisztérikus, Orbán előnyre tett szert.

A politológus Skype-on jelentkezett be az ATV Egyenes beszédébe. Orbán jelen húzásáról, a  felhatalmazási törvényről és az ellenzék reakcióiról olyanokat mondott, hogy:

"Ebben a helyzetben az ellenzéknek látnia kellene azt, hogy egyrészt, mi a kormányzat pontos célja, másrészt pedig, hogy ebből mi látszik, hogy a választók mit érzékelnek belőle. Szerintem azt nagyon fontos látni, hogy a választók elvárásával szemben a rendkívüli helyzetek nem semmisítik  meg a politikai logikát, csak annak az elrejtésére ösztönzik a politikai szereplőket."

Török Gábor

Török Gábor

Fotó: Németh Dániel

"Szó sincs diktatúráról. Orbán Viktor vagy a kormány vezető stratégái a járványveszély első hírei után, az első sokk elmúlta után nem hiszem, hogy arra gondoltak, itt az idő diktatúrát bevezetni, hanem arra gondoltak, itt az alkalom átgondolni, hogy mi lesz így a 2022-es választási esélyekkel. Mindaz, ami most történik, az részben 2022-ról is szól."

"Nyilván Orbán Viktor jól tudja azt, hogy a válságban talán most van a legkomolyabb esélye. A válságkezelés soha nem könnyű, és az is nyilvánvaló, hogy a válság után nagyon-nagyon nehéz helyzetbe fog kerülni az ország és nyilván a kormány is. Neki most, a válságkezelésnek ebben a szakaszában, amikor még a probléma nem akkora, és a probléma következménye sem akkora, most kell előnyt szereznie. Ezt nem vette észre az ellenzék, amely ellenzéknek pedig most kellett volna valószínűleg belesimulnia a nemzeti egységbe és később kellett volna, amikor a helyzet változik és a választók majd másképp gondolkodnak minderről, a kritikusabb énjét elővennie."

"Nyilvánvaló, hogy egy felelősségátruházó, ellenzékhibáztató politika, ha úgy tetszik, egy csapda állítása, ami itt történt, és ebbe a csapdába a hisztérikus ellenzék belesétált."

"Ha a járványveszély viszonylag hamar elmúlik, mondjuk 3 hónapon, 6 hónapon belül, én azon sem lennék meglepve, ha ezután a kormány azon gondolkodna, hogy nem fogja tudni kihúzni a 2022-es választásokig a népszerűségének megtartásával, és mondjuk, egy sikeres válságkezelés után előrehozott választások irányába vinné az országot

Színjáték a felhatalmazási törvény körül: az ellenzék szerint a Fidesz célja a megosztottság fenntartása

Elmentek a falig, de a kormánypártok nem akartak megállapodást. A csütörtökön megjelenő nyomtatott Magyar Narancs ban a kormány Parlament előtt lévő felhatalmazási törvényéről és az ellenzék koronavírus-járvány alatti lehetőségeiről olvashatnak hosszabb összeállítást. Néhány részlet a cikkből: Gondosan megkoreografált színjátékba illeszkedett az, ami a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hétfői szavazásán történt a parlamentben.

Figyelmébe ajánljuk