Törvényjavaslatot nyújtott be a DK, hogy politikusok ne ülhessenek az egyetemek kuratóriumaiban

  • narancs.hu
  • 2023. január 11.

Belpol

Lehet tippelni, mi lesz a sorsa.

Törvényjavaslatot nyújtott be a Demokratikus Koalíció (DK), amellyel szigorítanák a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény összeférhetetlenségi szabályait – vette észreTelex.

Egy a Népszavában megjelent cikkből tudták meg hétfőn a magyarországi egyetemek, hogy szinte mindegyiket elvágták az EU-s pénzektől, így a kutatásokat és a külföldi ösztöndíjakat finanszírozó programoktól, azaz a Horizonttól és az Erasmustól is. 2019 és 2021 között a magyar állami egyetemek közül majdnem mindegyiket vagyonkezelő közalapítványoknak ajándékozta az állam.

Mint ismert, az elmúlt években az egyetemek irányítását frissen létrehozott kuratóriumokra bízták, amelyeket teleraktak fideszes politikusokkal, többek között miniszterekkel és államtitkárokkal is, és törvényben kötelezték az államot, hogy ezeket az alapítványokat folyamatosan pénzelje. Az Európai Bizottság meg emiatt most úgy döntött, nincs több támogatás, amíg nem változik a helyzet. 

A DK a törvényjavaslatban azt írja, "elfogadhatatlan, hogy fideszes kegyencek tobzódnak az Orbán-kormány által lenyúlt egyetemek kuratóriumaiban és felügyelőbizottságiban", ahogyan az is, hogy "a privatizált egyetemek alapítványitól milliós fizetéseket visznek haza” ezek a „politikai kinevezettek".

A törvényjavaslat szerint az egyetemi alapítványok kuratóriumaiba, felügyelőbizottságaiba nem kerülhetne be olyan személy, aki az előző tíz évben politikus, állami, önkormányzati vezető, állami cég vezetője volt, vagy ilyen személy rokona volt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk