További durva drágulás várható a pékáruk és a zöldségek piacán

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon.

Kiugróan drágulhatnak továbbra is a pékáruk és a zöldségek. A malmok 30 százalékkal emelik a liszt átadási árát júliustól; a paprikáért és a paradicsomért költségeik megugrására hivatkozva kérnének harmadával többet a termelők, derül ki az RTL KLub Híradójából.

Mint írják, a kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon, a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. Ez 47 százalékkal több, mint amennyibe egy évvel ezelőtt került. A KSH adatai szerint a zsemle is majdnem másfélszeresébe kerül tavalyhoz képest. 

A Híradónak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke elmondta, hogy júliustól tovább emelik a liszt átadási árát. "Jó 30 százalékot fog emelkedni. A sütőipar is nyilván emelni fogja ennek alapján a kenyérnek, péksüteménynek az árát" - mondta el Lakatos.

És bár Magyarországon idén is bőséges gabonatermést várnak, máshol nincs elég a háború miatt. Ezért megugrott a kereslet, a malmoknak pedig itthon is annyit kell fizetniük az alapanyagért, amennyit a külföldiek adnának érte euróban, máskülönben másnak adják el a búzát a termelők. 

"A zöldségek az energiaár-robbanás és a bérköltségek megugrása miatt drágulhatnak még tovább" – ezt már a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, Nagypéter Sándor mondta az RTL-nek. Hozzátette: 30-40 százalékos termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy azon a szinten tudjanak lenni jövedelmezőség szempontjából a termelők, hogy a következő év is el tudjon biztonsággal indulni.

A Híradó kereste a kormányt is, de hiába, délután hat óráig nem adtak interjút. Csupán írásban válaszoltak, és annyit közöltek, hogy a háború vége az, ami leginkább erősítheti a forintot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!