További durva drágulás várható a pékáruk és a zöldségek piacán

  • narancs.hu
  • 2022. június 16.

Belpol

A kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon.

Kiugróan drágulhatnak továbbra is a pékáruk és a zöldségek. A malmok 30 százalékkal emelik a liszt átadási árát júliustól; a paprikáért és a paradicsomért költségeik megugrására hivatkozva kérnének harmadával többet a termelők, derül ki az RTL KLub Híradójából.

Mint írják, a kenyér az egyik legjobban dráguló termék Magyarországon, a fehér kilójáért már májusban átlag 577 forintot kértek. Ez 47 százalékkal több, mint amennyibe egy évvel ezelőtt került. A KSH adatai szerint a zsemle is majdnem másfélszeresébe kerül tavalyhoz képest. 

A Híradónak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnöke elmondta, hogy júliustól tovább emelik a liszt átadási árát. "Jó 30 százalékot fog emelkedni. A sütőipar is nyilván emelni fogja ennek alapján a kenyérnek, péksüteménynek az árát" - mondta el Lakatos.

És bár Magyarországon idén is bőséges gabonatermést várnak, máshol nincs elég a háború miatt. Ezért megugrott a kereslet, a malmoknak pedig itthon is annyit kell fizetniük az alapanyagért, amennyit a külföldiek adnának érte euróban, máskülönben másnak adják el a búzát a termelők. 

"A zöldségek az energiaár-robbanás és a bérköltségek megugrása miatt drágulhatnak még tovább" – ezt már a Dél-Alföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, Nagypéter Sándor mondta az RTL-nek. Hozzátette: 30-40 százalékos termelői áremelés szükséges ahhoz, hogy azon a szinten tudjanak lenni jövedelmezőség szempontjából a termelők, hogy a következő év is el tudjon biztonsággal indulni.

A Híradó kereste a kormányt is, de hiába, délután hat óráig nem adtak interjút. Csupán írásban válaszoltak, és annyit közöltek, hogy a háború vége az, ami leginkább erősítheti a forintot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk