Pintér eligazítása szerint béremelés helyett idén annak lehet örülni a humánszférában, ha nem lesz elvonás

  • narancs.hu
  • 2022. június 17.

Belpol

A belügyminiszter Orbán és Gulyás kíséretében tartott zárt körű eligazítást a hozzá tartozó ágazatok képviselőinek.

Zárt körű eligazítást szervezett a Belügyminisztérium a hozzá rendelt ágazatoknak -  számol be a Népszava.

A lapnak nyilatkozó források szerint Pintér Sándor beszédéből azt a konklúziót vonták le, hogy

a humánszférában legfeljebb annak lehet örülni idén, ha nem lesz elvonás.

A rendezvényt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartották, csaknek fézeren vettek rajta részt, és a lapnak nyilatkozók szerint már a program elején külön közölték a hallgatósággal: tilos hangfelvételt készíteni és fotózni.

Az eseményen bemutatkoztak az egyes területek államtitkárai, valamint Pintér Sándor belügyminiszter ismertette terveit. A rendezvényen a hangsúlyosság kédvéért Orbán Viktor és Gulyás Gergely is részt vett.

A Népszava szerint csak az egészségügyi ágazatot körülbelül hatvanan képviselték, köztük az ágazati háttérintézmények vezetői, az országos intézetek, a centrum kórházak főigazgatói, a három szakmai – az orvosi, a szakdolgozói- és a gyógyszerészi – kamara elnökei, és az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek képviselői. Mindemellett a tárcához tartozó egyéb területek – így a közigazgatás, a rendészet, az önkormányzatok, a köznevelés, valamint a gondoskodáspolitika (korábban szociális terület) – középvezetői is jelen voltak.

Az államtitkári bemutatkozásokon például kiderült, hogy a Fülöp Attila által vezetett, és eddig szociális ügyekért felelős államtitkárság neve gondoskodáspolitikaira változott.

Pintér Sándor terveinek bemutatásakor nagyjából arról beszélt, mint a kinevezése előtti parlamenti bizottsági meghallgatáson. A béremelésekről szólva a hallgatóság számára az a kép körvonalazódott, hogy

idén maximum a gazdaságélénkítésre, honvédelemre lehet majd némi forrás, de a humánszférában idén legfeljebb annak lehet örülni, ha nem lesz elvonás. 

Az egészségügyről beszélve úgy tűnt, Pintér tisztában van a humán erőforrás problémáival, és a tervek közt szerepel az, hogy lépéseket tegyenek a helyzet javítása érdekében. Elmondta, hogy az orvosi bérek jövő évben esedékes további 10 százalékos emelését az intézményvezetők fogják szétosztani teljesítményarányosan.

Tervezik az alapellátási praxisok számának észszerűsítését is: az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a praxishatárok módosításával, illetve ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolnák.

Van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének.

Pintér mindemellett hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének. 

Az eseményen Orbán Viktor is beszédet tartott, ő a következő négy-tíz év Magyarország mozgásterét meghatározó kül- és belpolitikai körülményeket ismertette a beszámoló szerint.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!