„Tudomásul kell venni, hogy az október 13-i eredmény nem a pártok sikere”

Belpol

Fővárosi ellenzéki polgármesterek Karácsony Gergellyel értékelték az önkormányzati választásokat.

Az önkormányzati választás után – az elmúlt 1,5 év választásainak értékelése címmel rendezett konferenciát a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Political Capital, ahol többek között arra keresték a választ, hogyan működnek majd együtt a főváros kerületeinek ellenzéki polgármesterei a regnáló fideszes hatalommal, és egy ilyen helyzetben hogyan lehet fenntartani az egészséges egyensúlyt.

Mintha egy normális országban élnénk

Karácsony Gergely főpolgármester szerint erre a válasz egyszerű, csak úgy kell csinálni végre, mintha egy normális országban élnénk, ha például az egészségügy rossz helyzetben van, akkor arra kell költeni mindenekelőtt és azt kell nézni, mi az érdeke a budapesti lakosoknak. „Pozitívan és magabiztosan álltam a győzelemhez is és most a kormánnyal való együttműködéshez is, hiszen ez az ő politikai érdekük is – mondta Karácsony, majd hozzátette: én egy nagyon normális csávó szeretnék lenni a főváros élén is.”

Baranyi Krisztina, Őrsi Gergely és László Imre

Baranyi Krisztina, Őrsi Gergely és László Imre

Fotó: Németh Dániel

 

„A politikai logika azt diktálja, hogy a kormány ne tegyen keresztbe, hanem együtt tudjunk működni” – mondta Őrsi Gergely MSZP-s politikus, a II. kerület polgármestere. Szerinte az önkormányzati politikának a helyi ügyek megoldásáról kell szólnia, másfelől viszont alternatívát is kínálnia kell az embereknek arra, hogyan lehet demokratikus módon politikát művelni. „A szövetségi politika próbája lesz ez az elkövetkezendő egy év. Hogy ne az osztozkodáson, a pozíciók megszerzésén legyen a hangsúly, hanem azon, hogy a közösen megírt programot hogyan lehet együtt a leghatékonyabban képviselni” – tette hozzá a politikus. Ebben egyet értett a IX. kerületet vezető Baranyi Krisztina is, majd csatlakozott Karácsony gondolatmenetéhez és elmondta, nem gondolja, hogy a kormány annyira ostoba lenne, hogy rosszul álljon hozzá az ellenzéki polgármesterekkel való együttműködéshez, mert akkor elbukják 2022-t is.

„Sokan mondták, hogy mi a NER szívcsakrájában győztünk, Kocsis Mátéval nehezítve a helyzetünket, úgyhogy én egy kicsit másra számítok, mint a többiek. Nekünk nehezebb lesz” – ellenpontozta a korábbi felszólalók véleményét Pikó András, a VIII. kerület polgármestere. Pikó mélyebben elemezte a kampányt és a győzelmet is, szerinte a civilek azért tudtak nyerni, mert „folyamatosan önazonosak voltunk magunkkal, a NER-rel szemben pedig csak nagyon erős identitással lehet fellépni.” A frissen megválasztott polgármester hozzátette, a kopogtatások során azzal szembesültek, hogy

az embereket már nem az zavarja a leginkább, hogy a hatalom emberei „szétlopják az országot, hanem közben még le is szarják a fejünket”,

ezért azzal tudta megnyerni őket, hogy felkereste a lakókat, bemutatkozott nekik és elbeszélgetett velük. Pikó átláthatóságot és a közhangulat jelentős, pozitív irányú változását reméli.

László Imre, Karácsony Gergely és Pikó András

László Imre, Karácsony Gergely és Pikó András

Fotó: Németh Dániel

 

Nem a pártok sikere

A beszélgetés moderátora, László Róbert, a Political Capital választási szakértője ezután arról kérdezte a politikusokat, hogy az ellenzéki repedésekkel és az egyes kerületekben esetlegesen felmerülő konfliktusokkal mennyire kell foglalkoznia Karácsonynak főpolgármesterként. „A kerületek belügyeibe nem akarok beleszólni és nem is erre kaptam mandátumot, de nem is kérnék rá” – adta meg az egyértelmű választ Karácsony, majd hozzátette, neki az a feladata, hogy a Fővárosi Közgyűlést és Budapestet vezesse és felügyelje az együttműködést a Közgyűlés 18 progresszív tagja és a fideszes tagok között. Hozzátette, ott fontosnak tartja, hogy legyenek külön frakciók, a többiek viszont úgy vélik, a kerületekben ez nem fontos. Pikó András például azt mondta, Józsefvárosban nem a pártoknak, hanem a polgármesternek lesz frakciója. A Pikóhoz hasonlóan szintén párton kívüli Baranyi sem támogatja a frakciózást, szerinte ugyanis, ha a pártok külön-külön osztozkodni kezdenek, szétszakadhat az az egység, ami a választásokra összeállt.

„Most nagy az eufória, de tudomásul kell venni, hogy az október 13-i eredmény nem a pártok sikere, hanem annak a politikai terméknek a sikere, amit a pártok és azok a civilek állítottak elő, akik beleszálltak az együttműködésbe. Ezért most óriási a felelősségünk, hogy ne ábránduljanak ki ebből az emberek és elhiggyék, hogy 2022-ben le lehet váltani a Fideszt”

– hangsúlyozta a IX. kerület polgármestere. Őrsi ehhez csak annyit tett hozzá, hogy a pártelitnek egyáltalán nem helyénvaló beleszólnia az önkormányzati működésbe és felelős vezetőként meg kell próbálni a pártpolitikát ettől a lehető legmesszebb tartani. László Imre, a XI. kerület ellenzéki polgármestere pedig egyetértve az előtte szólókkal kijelentette, pártelnöke, Gyurcsány Ferenc mindenben támogatja, de ha nem így lenne, neki akkor is vállalnia kellene a konfliktust vele, hiszen „a XI. kerületben élők választottak meg, őket és az ő érdekeiket kell képviselnem.”

Baranyi, Őrsi, László, Karácsony és Pikó

Baranyi, Őrsi, László, Karácsony és Pikó

Fotó: Németh Dániel

 

Sok új barát?

László Róbert arra is kíváncsi volt, Karácsony hogyan küzd meg azzal, hogy a választás másnapjától „sok új barátja lett, sok éhes száj”, akik mindenféle megoldásra váró üggyel keresik meg. „Van egy programom, azzal nyertem meg az előválasztást és a választást is, azt lehet rajtam számon kérni, nekem azt kell megvalósítanom, nem új barátok érdekében kívánok dolgozni, hanem a budapestiekért” – válaszolta Karácsony, majd hozzátette, a megválasztása másnapján legalább ötvenen kértek tőle parkolási engedélyt a városháza előtti parkolóban. „Pedig nem lesz senkinek parkolási engedélye, mert parkoló sem lesz, ahogy ígértem, kinyitjuk a városháza kapuit.”

Az új főpolgármester szerint az ellenzéki is épp ezt tette a választás előtt: kinyitotta a kapukat, együttműködött nemcsak más pártokkal, hanem a civilekkel is és megpróbálta minél inkább bevonni a választópolgárokat is a politikába.

Arra a kérdésre pedig, hogy szerinte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét szintén előválasztással kell-e kiválasztani a 2022-es országgyűlési választásokra, határozott igennel felelt.

Neked ajánljuk