Tüntetés a Sándor-palota előtt – „Nem a külföldiekkel van bajunk”

Belpol

Sátrazós tüntetést szervezett a Párbeszéd Magyarországért és a Milla a Sándor-palota elé. A korrupció, a földlopás, a trafikmaffia ellen demonstrálnak, és láthatóan nem kedvelik Simicska Lajost sem. Minimum Áder reakciójáig maradnak.

„Ha idejön egy holland gazda, aki letelepszik Magyarországon, és élen jár a biogazdálkodás kultúrájának erősítésében, annak még örülni is fogunk” – mondta sátrából kihajolva Karácsony Gergely, a PM országgyűlési képviselője, érzékeltetve, hogy bár pillanatnyi céljaik közösek, a mai demonstráció résztvevőitől távol áll a Jobbik xenofób retorikája. Kora délután a Sándor-palota előtti téren öt Quechuában nagyjából tíz tüntető tartózkodott, ketten egy „Mondj nemet a korrupcióra, a földlopásra, a trafikmaffiára és Simicskára!” feliratú molinót tartottak az elhaladó turisták felé.

false

 

Fotó: magyarnarancs.hu

Karácsony szerint nem a külföldiek földvásárlásával van a baj, hanem azzal, hogy az új földtörvény a fideszes propagandával ellentétben nem kedvez a családi gazdaságoknak. „Ez a törvény nemhogy megállítja, még erősíti is a birtokkoncentrációt, és lehet tudni, hogy a pályázatoknál a spekulációs célú földszerzés érvényesül. A törvény gyakorlatilag legalizálja a lepacsizott földbérleti pályázatokat” – mondta a narancs.hu-nak Karácsony. Bár az EU-s viszonylatban nagyon alacsony földárak miatt a külföldieknél valóban nagyobb lehet a spekulációs veszély, a PM nem hazaárulózott és nem lobogtatott izraeli zászlót a Parlamentben. Azt viszont a Jobbikhoz hasonlóan szeretnék, hogy Áder János ne írja alá a szerintük házszabályellenesen elfogadott földtörvényt. A tüntetés célja ezenfelül, hogy felhívja a köztársasági elnök figyelmét az állam mind több területét átható korrupcióra. Karácsony úgy fogalmazott, hogy Áder nem ugorhat el az ilyen kérdések elől, ha valóban az állam demokratikus működése felett őrködik, akkor fel kell szólalnia a korrupció ellen. Ez elsősorban szimbolikus gesztus lenne, bár a köztársasági elnöknek törvény adta lehetőségei is lettek volna a mutyik visszaszorítására, a PM szerint például szégyen, hogy másodszorra már átment rajta az információszabadságról szóló törvény módosítása, mely aligha kedvez a pályázatok átláthatóságának. Karácsony azt is elmondta, hogy a rendőrséggel eddig nem keveredtek összetűzésbe a tüntetők, csupán a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai nehezményezték, hogy pár aktivista a kordonon belül sátrazott le.

„Gergő, azt mondtad, hogy a Gordonon belül?” – szóltak erre oda hátulról Karácsonynak. E momentum is jelzi, hogy Bajnai Gordon megítélése még ilyen kis számú aktivista között sem egyöntetű. Egy, már több civil szervezésű rendezvényen is részt vevő sátrazó a magyarnarancs.hu-nak elmondta, hogy a PM és a Milla tagjain, szimpatizánsain kívül többeket csak a „kormányváltás iránti lelkesedés” vonzott a tüntetésre. „Korábbi megmozdulásainkon voltak, akik nagyon utálták Bajnait, mások kevésbé, sokan pedig egyáltalán nem. A pártkötődéssel nem rendelkező résztvevőknél mindig dilemmát okoz, ha pártok szervezik az adott tüntetést, mindenkinek fel kell állítania a maga értékhierarchiáit, és az alapján eldönteni, hogy részt vesz-e” – magyarázta az aktivista.

Bár egyelőre kevéssé valószínű, hogy a Szent György téri sátrazás egyfajta ellenbékemenetté alakulhat, a szervezők estére korrupciós szabadegyetemet hirdettek, előad Karácsony Gergely és Dorosz Dávid, lesz fórum és kötetlen beszélgetés is. A tüntetők állítólag addig maradnak, ameddig Áder János nem reagál érdemben a követeléseikre. Reakciónak elsősorban az számítana, ha aláírná vagy nem írná alá a földtörvényt, esetleg mondana valamit a korrupcióról.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?