Tüntetést szervez az abortuszrendelet módosítása ellen a Patent Egyesület

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 14.

Belpol

A demonstrációt két hét múlva, szeptember 28-án tartják.

Tüntetést hirdet az abortusz módosításáról szóló, Pintér Sándor által bevezetett rendelet ellen a Patent Egyesület. 

Kedd reggel derült ki, hogy egy belügyminiszteri rendelettel módosították az abortuszra vonatkozó szabályokat. Ennek lényege, hogy a rendelet életbe lépésétől kezdve az abortusz elvégzéséhez az állapotos nőnek kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely igazolja, hogy az érintett meghallhatta a magzat szívhangját.

Az egyesület már tegnap ellenezte a módosítást, kihangsúlyozva: a mostani lépés egyetlen valódi motivációja a nőgyűlölet.

A tüntetésről létrehozott Facebook-eseményben azt is kifejtik, hogy a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait. Felsorolják, hogy ilyen döntés volt az, hogy

  • 2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;
  • a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon – amire egyre nehezebb időben időpontot kapni a családvédelmi szolgálattól – rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;
  • a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;
  • és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.

A mostani döntésről hangsúlyozzák, hogy azt Dúró Dóra kívánságára Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetés nélkül hozta, és "bár a kormány magát “életvédőnek” hazudja, ezekkel a lépésekkel valójában egyetlen életet sem védenek meg: a lopakodó szigor valódi célja a nők megalázása és a nők élete felett gyakorolt kontroll".

A posztban kifejtik, hogy ha valódi cél lenne az abortuszok számának csökkentése, akkor

  • méltó és biztonságos életkörülményeket biztosítanának a gyereket vállaló nőknek,
  • mindenki számára hozzáférhetővé tennék a fogamzásgátlást,
  • és a szexuális felvilágosítással foglalkozó civilek ellehetetlenítése helyett minden fiatal számára biztosítanák a korszerű szexuális nevelést.

A módosítás elleni tüntetést szeptember 28-ra szervezik, a helyszínt a továbbiakban pontosítják majd az esemény közösségi oldalán.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?