Hétfőn indul az egyhetes pedagógus sztrájk

  • narancs.hu
  • 2023. január 22.

Belpol

A követelések listája bővült, rég nem csak a pénzről szól a történet.

Idén először, január 23-án újra országos pedagógus sztrájk kezdődik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egyhetes egységes sztrájkot hirdetett hétfőtől, amihez később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott, írja a Telex. Az egységes munkabeszüntetés kezdete azért január 23., mert ekkor már véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a diákok továbbtanulását. Az egyhetes sztrájk utolsó napjára, január 31-ére a PDSZ meghirdette a szolidaritás napját. Erre a napra az Egységes Diákfront ülősztrájkot szervez az iskolákban és a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak reggel 8:00 és 10:00 óra között.

Az országos sztrájk napjain az iskolákban dolgozó pedagógusok eldönthetik, hogy egy adott napon egy vagy több órában nem veszik fel a munkájukat, de a törvény által előírt elégséges szolgáltatásokat biztosítani kell, azaz például a diákok óráinak felét meg kell tartani, és az érettségi előtt álló tanulóknak egy órája sem maradhat el.

Az ennél drassztikusabb munkabeszüntetés nem sztrájk, hanem polgári engegdetlenség, most is lesznek, akik ezt választják. Eddig 15 tanárt rúgtak ki, akik többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Egy új rendelet szerint a tankerületeknek nem kell 15 napon belül elbocsátaniuk azt, aki nem veszi fel a munkáját, ezt megtehetik a tanév végéig, augusztus 1-ig.

Az érdekvédelmi szervezetek szeretnének az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelést, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximalizálják. A sztrájkkövetelések között szerepel a sztrájkjog helyreállítása, és most már a tanárok kirúgásának időpontját újraszabályozó kormányrendelet visszavonása is. A Belügyminisztérium péntek délelőtti közleménye szerint a sztrájkbizottság következő ülését Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár január 26, csütörtökre hívta össze.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk