Úgy fest, Trócsányi László kiszáll a köztársasági elnöki castingból

  • narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

A Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet a volt igazságügyminiszter, aki e mellett megtartaná európai parlamenti mandátumát.

Nem köztársasági elnök, hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László volt igazságügyminiszter, jelenleg a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A politikussal kapcsolatban korábban felmerült, a jövő tavasszal leköszönő köztársasági elnök, Áder János utódja lehet.

A Narancs.hu információját több egyetemi forrás is megerősítette hozzátéve, hogy Trócsányi Lászlót 2022. február elsejével nevezik ki rektornak a Károlira. Az értesülést alátámasztja, hogy a református egyetemet jelenleg Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti, vagyis nincs kinevezett elsőszámú vezetője a felsőoktatási intézménynek. Forrásainak e mellett megjegyezték, hogy a leendő rektor nem kizárólag református vallású, hanem vallását gyakorló ember, ami a felsőoktatásban szerzett több évtizedes tapasztalata mellett teljes mértékben alkalmassá teszi leendő feladatára.

Némi zavart okoz azonban személyével kapcsolatban, hogy jelenleg a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) fenntartó és működtető alapítvány kuratóriumának tagja, ami tudomásunk szerint nem jelent összeférhetetlenséget, de meglehetősen furcsa helyzetet teremthet a leendő rektor számára. Trócsányi László 1989 óta tanít az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJTK), 1992-ben szerzett docensi, 2000-ben egyetemi tanári fokozatot, közben a kar dékánhelyettese is volt, valamint tanszékvezető, majd 2004-től az ÁJTK-n működő Európa-tanulmányok Központja igazgatója lett.

Lapunk megkereste Trócsányi Lászlót, aki kérdésünkre csupán annyit mondott, "tárgyalásban vagyunk", ugyanakkor nem cáfolta értesülésünket. Egy másik kérdésünkre úgy válaszolt, nem kíván lemondani európai parlamenti képviselői mandátumáról.

A volt miniszter diplomáciai pályáját 2000-ben brüsszeli nagykövetként kezdte, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották, majd 2010-tól Magyarország párizsi nagykövete lett, ezért lemondott az alkotmánybírói tisztéről. A harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztere volt 2014-2019 között. Az újonnan alakuló, Ursula von der Leyen-féle Európai Bizottságba a kormány őt jelölte biztosnak, de kinevezése az Európai Parlament Jogi Bizottságának döntése miatt meghiúsult. Ezt követően Magyarország Várhelyi Olivért jelölte a biztosi posztra.

Trócsányi Lászlót Áder János legesélyesebb utódának tartják, tartották. Ám ennek eddig is ellentmondott, hogy tagja lett a 2021-ban létrehozott Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának, amely élethosszig tartó hivatali kötelezettséget is jelenthet. Erről adott esetben le kellett volna mondania, mert a köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel, megbízatással, valamint kereső tevékenységgel.

Egyetemi kuratóriumi tagságra történő kinevezése átgondolatlannak lenne nevezhető, amennyiben leendő államfőként gondolkodott volna róla Orbán Viktor. A mai helyzet inkább azt mutatja, hogy a miniszterelnök fejében már idén tavasszal is más nevek foroghattak Áder János utódaként, mint Trócsányi Lászlóé. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.