Úgy fest, Trócsányi László kiszáll a köztársasági elnöki castingból

  • narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

A Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet a volt igazságügyminiszter, aki e mellett megtartaná európai parlamenti mandátumát.

Nem köztársasági elnök, hanem a Károli Gáspár Református Egyetem rektora lehet Trócsányi László volt igazságügyminiszter, jelenleg a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A politikussal kapcsolatban korábban felmerült, a jövő tavasszal leköszönő köztársasági elnök, Áder János utódja lehet.

A Narancs.hu információját több egyetemi forrás is megerősítette hozzátéve, hogy Trócsányi Lászlót 2022. február elsejével nevezik ki rektornak a Károlira. Az értesülést alátámasztja, hogy a református egyetemet jelenleg Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes vezeti, vagyis nincs kinevezett elsőszámú vezetője a felsőoktatási intézménynek. Forrásainak e mellett megjegyezték, hogy a leendő rektor nem kizárólag református vallású, hanem vallását gyakorló ember, ami a felsőoktatásban szerzett több évtizedes tapasztalata mellett teljes mértékben alkalmassá teszi leendő feladatára.

Némi zavart okoz azonban személyével kapcsolatban, hogy jelenleg a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) fenntartó és működtető alapítvány kuratóriumának tagja, ami tudomásunk szerint nem jelent összeférhetetlenséget, de meglehetősen furcsa helyzetet teremthet a leendő rektor számára. Trócsányi László 1989 óta tanít az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán (ÁJTK), 1992-ben szerzett docensi, 2000-ben egyetemi tanári fokozatot, közben a kar dékánhelyettese is volt, valamint tanszékvezető, majd 2004-től az ÁJTK-n működő Európa-tanulmányok Központja igazgatója lett.

Lapunk megkereste Trócsányi Lászlót, aki kérdésünkre csupán annyit mondott, "tárgyalásban vagyunk", ugyanakkor nem cáfolta értesülésünket. Egy másik kérdésünkre úgy válaszolt, nem kíván lemondani európai parlamenti képviselői mandátumáról.

A volt miniszter diplomáciai pályáját 2000-ben brüsszeli nagykövetként kezdte, 2007-ben az Alkotmánybíróság tagjává választották, majd 2010-tól Magyarország párizsi nagykövete lett, ezért lemondott az alkotmánybírói tisztéről. A harmadik Orbán-kormány igazságügyi minisztere volt 2014-2019 között. Az újonnan alakuló, Ursula von der Leyen-féle Európai Bizottságba a kormány őt jelölte biztosnak, de kinevezése az Európai Parlament Jogi Bizottságának döntése miatt meghiúsult. Ezt követően Magyarország Várhelyi Olivért jelölte a biztosi posztra.

Trócsányi Lászlót Áder János legesélyesebb utódának tartják, tartották. Ám ennek eddig is ellentmondott, hogy tagja lett a 2021-ban létrehozott Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumának, amely élethosszig tartó hivatali kötelezettséget is jelenthet. Erről adott esetben le kellett volna mondania, mert a köztársasági elnöki tisztség összeegyeztethetetlen minden más állami, társadalmi és politikai tisztséggel, megbízatással, valamint kereső tevékenységgel.

Egyetemi kuratóriumi tagságra történő kinevezése átgondolatlannak lenne nevezhető, amennyiben leendő államfőként gondolkodott volna róla Orbán Viktor. A mai helyzet inkább azt mutatja, hogy a miniszterelnök fejében már idén tavasszal is más nevek foroghattak Áder János utódaként, mint Trócsányi Lászlóé. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.