Úgy tűnik, nagyon szeretnék a nyilvánosságot kihagyni a budapesti patkányhelyzet kapcsán

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Belpol

Zárt ülés. Titkos előterjesztés. Tarlós szerint hiszti.

Újra zárt ülésen szavaztatná meg a főváros a tavaly nyáron patkányirtással megbízott konzorciumnak a plusz 300 millió forintos megbízást jelentő szerződésmódosítást – tudta meg a Népszava. A lap emlékeztet rá, hogy a múlt héten a főváros közbeszerzési bizottsága elé került volna a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat, de a fideszesek egy része nem ment el a szavazásra, az így többségbe került ellenzéki tagok pedig nem engedték napirendre venni a javaslatot. Trippon Norbert, a testület szocialista elnöke ezután jelentette be, hogy keddre rendkívüli ülést hív össze.

A múlt héten az Index birtokába került előterjesztés szerint a múlt decemberben megszavazott 650 milliós keretből még csak most, bő 5 hónappal később fizetne ki 300 milliót a Főpolgármesteri Hivatal egy rendkívüli budapesti patkányirtásra. Akkor azt írtuk, hogy „a titkos, de azonnali intézkedést szorgalmazó javaslat minden, a fővárosi patkányinváziót érintő balsejtelmet igazol. Súlyos közegészségügyi veszélyre hivatkozva pedig az azonnali intézkedés felelősévé Tarlós Istvánt nevezik ki”;illetve, hogy Baudapesten „47 éven keresztül a Bábolna Bio végezte a rágcsálóirtást, a főváros azonban nem teljesen világos, milyen okból, váltott, de a megbízott vállalat enyhén szólva nem ura a helyzetnek”, ám az előterjesztés szerint „olyan sürgős irtásra van szükség, hogy nincs idő a szerződés felbontására, és más irtócég bevonására”.

A Népszava szerint hivatalosan most sem lehet tudni, hogy ténylegesen mekkora a főváros rágcsálófertőzöttsége, a szakértők szerint „patkányinvázióról” egyelőre nem lehet beszélni, de tény, hogy némileg nőtt a fővárosi rágcsálók száma”. A lap megjegyzi, hogy az ügyből azóta politikai kérdés lett, Karácsony Gergely patkányfertőzöttségi adatok nyilvánosságra hozatalát sürgeti, míg Tarlós István arra hivatkozik, hogy szerinte a hivatalos bejelentések száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el csúcsértékét, és ma annak csak az egyharmada. „A főpolgármesteri nyilatkozat azonban konkrétumokat nem közöl, az összehasonlítás pedig sántít: a patkányok szaporodási ciklusa éppenséggel nyáron-kora ősszel tetőzik, így az nem túl meglepő, hogy télre leesett a lakossági észlelések szám" – írja a Népszava.

Figyelmébe ajánljuk