Újabb momentumost hallgattak ki a tavalyi tüntetések miatt

  • narancs.hu
  • 2019. április 29.

Belpol

Szarvas Koppány Bendegúz "célzottan eldobott egy füstképző eszközt".

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szarvas Koppány Bendegúzt, a Momentum Mozgalom tagját, amiért tavaly decemberben az Országgyűlés előtti tüntetésen dobálta a rendőröket és könnygázt fújt rájuk.

A Központi Nyomozó Főügyészség főügyésze, Keresztes Imre a MTI által idézett közleményében azt írta, a megalapozott gyanú szerint Szarvas Koppány Bendegúz tavaly december 12-én és 13-án az Országgyűlés épülete előtti tüntetéseken a rendezvény biztosítását, illetve a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfal felé "célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, amely a rendőrök látásának és légzésének nehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását". Ez még nem minden: egy 400 milliliteres könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, sőt a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt. Azt nem részletezték, hogy mi volt az a szikrázó tárgy. (De talán nem csillagszóró volt.)

Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentésére indult nyomozás, Szarvas Koppány Bendegúz a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szarvas Koppány Bendegúz jelenleg a Momentum Mozgalom tagja, a 2018-as országgyűlési választásokon a párt képviselőjelöltje, korábban a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének országos elnöke volt – közölte a főügyész.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség április elején gyanúsította meg hivatalos személy elleni erőszak elkövetésével Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét, amiért december 13-án a fővárosi Kossuth Lajos téren ugyanezt csinálta.

Fekete-Győr ma a Mérce beszámolója szerint a Központi Nyomozó Főügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, hogy ma vallomást vallomást tett az ellene folyó "koncepciós büntetőeljárásban", amelyben egytől öt évig terjedő börtönnel fenyegetik azért, mert "egy játékboltban kapható, pár grammos füstölőt célzottan a rendőrsorfal mögé ejtett a decemberi tüntetéssorozat egyik tüntetésén.”

Fekete-Győr kifejtette, két videó valamint három rendőri vallomás alapján vádolják, azonban ezekből szerinte kiderül, hogy neki, valamint ügyvédjének van igaza, miszerint nem akadályozta a rendőrök látását és szaglását.

A Momentum elnöke szakmaiatlansággal vádolta az ügyészséget, mivel szerinte „számára teljesen ismeretlen blogokról” tájékozódtak, és a Fidesz érdekében folytat koncepciós eljárást vele szemben.

Rajtuk kívül Donáth Annát, illetve a párt EP-listavezetőjét, Cseh Katalint is hatósági személy elleni erőszakkal vádolják.

Figyelmébe ajánljuk