Ujhelyi: 22 milliárd forint értékben ajándékozott el koronavírus elleni vakcinákat a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 18.

Belpol

A szocialista EP-képviselő a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott adatokat osztotta meg. Az is kiderült, nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra.

Eddig mintegy 22 milliárd forint értékben ajándékozott el (ingyen) koronavírus elleni vakcinákat a kormány más országoknak –mondta el Ujhelyi István szocialista EP-képviselő online sajtótájékoztatóján. A MSZP-s politikus a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK) kapott adatokat osztotta meg írja a hvg.hu.

Ujhelyi elmondta, közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megtudja az eddig beszerzett oltóanyagokból mennyi van még a raktárakban, illetve mennyit tud még lehívni a szerződések alapján Magyarország. Mint kiderült, az elmúlt időszakban

mintegy 4,9 millió adag koronavírus elleni vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak. Ez 4 015 300 adag AstraZenecát, 822 400 Sinopharmot és 100 000 Moderna gyártmányú készítményt jelent.

Mindez a korábban nyilvánosságra hozott árak és árfolyamok alapján Ujhelyi számítása szerint körülbelül 22 milliárd forintnak megfelelő értéket jelent. Hozzátette, feltehetően a lejáró szavatosság miatt mintegy 50 ezer oltóanyagot kellett központilag leselejtezni. Valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát adtunk "kölcsön" Csehországnak, egymillió adag AstraZenecát és százezer adag Janssent pedig értékesített a kormány más államoknak – azt nem tudni, hogy ez pontosan mennyi bevételt jelentett.

Az NNK által közölt adatok szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre, de Újhelyi úgy véli, ez az adat csalóka, mivel ebből több mint 2 millió adag kifejezetten a gyerekek átoltására szánt Pfizer-vakcina, illetve 3,7 millió egydózisú Janssen, amely azonban más oltóanyagokkal már kevésbé kombinálható.

Az MSZP politikusa arra is választ várt a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, milyen élő szerződések vannak jelenleg, amely alapján szükség esetén hozzáférhetővé válhatnak további oltóanyagok. De mint mondta, az NNK-tól erre azt a választ kapta, hogy

nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra.

(hvg.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.