Ujhelyi Orbánt korábbi válságkezelő javaslataira emlékezteti

  • narancs.hu
  • 2022. december 11.

Belpol

2008-ban a Fidesz a benzin 20 százalékos áfájának 5 százalékra való csökkentését sürgette. Ma ez 27 százalék.

2008 júliusában az emelkedő energia- és üzemanyagárak miatt a Fidesz többpontos javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Orbán Viktor akkor azt mondta, hogy az alapvető élelmiszerek, a benzin és a távfűtés áfáján a magyar kormány extrabevételeket szerez, vagyis „a legkiszolgáltatottabb embereken nyerészkedik”. Az akkori ellenzéki politikus a 300 forintos benzinár 20 százalékos áfatartalmának 5 százalékra való csökkentését javasolta. Aztán amikor már kormányzott a Fidesz, 27 százalék lett ez az áfa, és ezt most sem akarja általánosan csökkenteni a kormány – írja Ujhelyi István európai parlamenti képviselő vasárnapi nyílt levelében.

A baloldali politikus emlékeztet: a 27 százalék a mai napig rekord az Unióban.

Orbán Viktor akkor jó példaként említette az Európai Unió más tagállamait, amelyek csökkentették az áfát. 

Ujhelyi idézi az akkori Orbánt: „Az ilyenfajta védekezéshez erős gazdaságra és cselekvőképes kormányra van szükség, Magyarország ma egyikkel sem rendelkezik, a kormány csak kifogásokat keres. Pedig aki időt nyer, az életet nyer, azonnal cselekedni kell” .

Ujhelyi érdekesnek találja, hogy a Fidesz akkortájt, egy másik válsághelyzetben olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyekért most az ellenzéket dilettánsnak, zavarkeltőnek és hazaárulónak kiáltja ki.

Orbán Viktor és Varga Mihály azt is javasolta a szocialista Gyurcsány-kormánynak, hogy az üzemanyagok jövedéki adóját mérsékelje az Unió által előírt minimumra. Mindezt Ujhelyi szerint azért érdemes most felidézni, mert ugyanezt „a mostani Fidesz-kormány nem hajlandó megtenni (ebbe jelenleg beleszól a szintén a kormány miatt súlyosan elszállt euro-forint árfolyam is), inkább tovább szedik a rekordmagas benzinár rekordmagas adóját. Orbán és Varga akkor azt is javasolták, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentse a kormány öt százalékra; az akkori termékkosárban nem csak csirkefarhát, hanem különböző hús- és tejtermékek, de zöldségek és gyümölcsök is szerepeltek. A mostani Fidesz-kormány viszont nem hajlandó ezt megtenni, inkább tovább szedik a rekordmagas élelmiszerár rekordmagas adóját” – érvel Ujhelyi. Szerinte jellemző, hogy Orbán és Varga akkor még úgy tudta, hogy az áfacsökkentés mérsékli az inflációt, tehát jó a nemzetgazdaságnak. 

„Kérdés, hogy ha akkor tudták mi a jó a magyar nemzetgazdaságnak és az infláció elleni harcnak, akkor most miért nem tudják. Vagy ha most is tudják, miért nem teszik. Talán azért, mert – ismét Orbánt idézve – »nyerészkedni akarnak a legkiszolgáltatottabbakon«. Ideje őszintének lenni a magyar emberekkel és elismerni a válságkezelés téves lépéseit, hibáit és hiányosságait. A kormány olyan hitelességi deficittel küzd, amelyre régóta nem volt példa. Ilyen helyzetekben a kormányzópártok miniszterelnököt szoktak cserélni és új irányt szabni. Minél előbb, annál jobb” – írja Ujhelyi, aki a miniszterelnök 2014-es tusványosi beszéde óta minden vasárnap nyílt levelet ír a kormány tetteiről.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk