Újra előveszik a terézvárosi paloták ügyét

  • narancs.hu
  • 2018. január 17.

Belpol

Új bizonyítékok kerültek elő.

A majd másfél évtizede történt ingatlanpanama ügyét februárban tárgyalja másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla – adta hírül ma a Magyar Nemzet. A VI. kerület jogi képviselőjére hivatkozva pedig az is kiderült, hogy  a  főügyészség további paloták ügyét is újra elővette.

Egy éve a Fővárosi Törvényszék az ingatlanok 2002 és 2010 között zajló privatizációjával kapcsolatban hűtlen kezelés vádjában tizenkét vádlottat – terézvárosi szocialista és SZDSZ-es önkormányzati képviselőket –  talált bűnösnek. A most újrainduló vizsgálatban az Andrássy út 47., illetve 3. szám alatti paloták 2004-es, áron aluli privatizációjáról születhet jogerős ítélet, amely a volt MSZP-s alpolgármester, Fürst Györgyöt és társait érinti.

A Rolls Royce-ával való furikázásairól imert Fürst Györgyöt a nem jogerős ítélet szerint különösen nagy, 351 millió forintos vagyoni károkozással vádolják. Az említett két épületen kívül azonban további műemléki épületek, paloták pályázaton kívüli eladásának előterjesztése is Fürsthöz kapcsolódik, aki egyébként meglepően enyhe bütetést kapott: két év szabadságvesztést, öt év próbaidőt. Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

Az ügy további elhúzódása mindenkit meglepett: a Fővárosi Főügyészség ugyanis korábban egyszer már megszüntette, majd részben mégis újraindíttatta a nyomozást; most pedig megint elrendelte az eljárások folytatását 7 ingatlan ügyében is: az Andrássy út 21., 23., 35. és 45. szám alatti palotákról, az Anker köz 1–3., a Liszt Ferenc tér 7. és az Oktogon 4. szám alatt található műemléki ingatlanokról van szó. A nyomozás folytatását új bizonyítékok előkerülése indokolja.

Gyanúsítások a terézvárosi ingatlanügyekben - Kerületet vegyenek!

Gyanúsítotti idézést kaptak a VI. kerületi önkormányzat 2002-2006 közötti koalíciós képviselői: a BRFK szerint hűtlen kezelés bűntettét követték el, amikor megszavazták az egyik Andrássy úti palota eladását. Korábban nem volt példa arra, hogy egy komplett önkormányzati frakciót gyanúsítson meg a rendőrség. Bogár Zsolt

Figyelmébe ajánljuk