Újra pályázható lesz a Civil Rádió frekvenciasávja

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Belpol

A médiatanács még tavaly októberben döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg Civil Rádió hét év után lejáró médiajogosultságát.

Hamarosan újra pályázható lesz a budapesti 98,0 MHz körzeti rádiófrekvencia - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a médiatanács tavaly októberben nem hosszabbította meg a 98,0 MHz-en akkoriban működő Civil Rádió hét év után lejáró médiajogosultságát, mert a szolgáltató ismételt jogsértései miatt a médiatörvény nem tette lehetővé a hosszabbítást. A médiatanács e heti döntésével a Civil Rádió tulajdonosai előtt ismét megnyílik a lehetőség a 98,0 MHz frekvencián közösségi jellegű rádió üzemeltetésére pályázatot benyújtani - írták.

Az NMHH tájékoztatása szerint a médiatanács elfogadta a Zalaegerszeg 104,4 MHz és a Mosonmagyaróvár 99,7 MHz helyi, valamint a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti rádiós frekvenciák pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Mától nincsen Civil Rádió

„Szabad szemmel alig látható kavics lehetett a hatalom cipőjében." Mivel a Médiatanács nem újította meg az FM 98-as frekvencián lévő Civil Rádió engedélyét, ezért mától az már nem hallható. „A magyar újságírás történetének fontos állomása ez a megszűnés, éppen a médium kicsisége miatt az. A rádió, mondhatni jelentéktelensége miatt jelentős.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.