Újraértelmezné az államalapítást, és bemutatta új csodafegyverét a Momentum

  • Gera Márton
  • 2017. augusztus 20.

Belpol

Ütött a cselekvés órája, de azért vannak még nyitott kérdések.

Annyi már biztos, hogy technikailag elég felkészült a Momentum: az augusztus 20-i rendezvényükön profin összerakott videót lehetett megnézni a párt eddigi tetteiről, és a máshol gyakran tapasztalható hangproblémáknak, technikai bakiknak itt nyoma sem volt. Úgy működött minden, mint egy jól szervezett párt esetében, ám ettől függetlenül az Augusztus 20. – Államalapítás újraértelmezve nevű, nem túl hosszú rendezvény

leginkább valami töltelékprogramnak tűnt, amivel meg lehet mozgatni a híveket, amíg nem indul be az őszi politikai szezon.

Fekete-Győr András a Momentum augusztus 20-rendezvényén

Fekete-Győr András a Momentum augusztus 20-i rendezvényén

Fotó: A szerző felvétele


A Momentum egyébként azért szervezett az államalapítás ünnepére egy előadásokkal teli rendezvényt, mert úgy látják, a magyar állam már egy ideje rosszul működik, ők pedig nemcsak a problémákat akarják megoldani, hanem azt is szeretnék újraértelmezni, mit is jelent egyáltalán az állam. Ez a gyakorlatban úgy nézett ki vasárnap délelőtt, hogy négyen adtak elő a Szent István-i örökségről, Európáról, és arról, hogy mi is lenne ma Magyarország szerepe. Bár ezekből az előadásokból valamennyire ki lehetett venni, mit gondol a Momentum, sok újat azért nem igazán hordoztak, hiszen a párt már a májusi, az utóbbi évek egyik legnagyobb politikai tüntetésével kinyilvánította, hogy ők az Európához tartozást akarják erősíteni, és

nemet mondanak a kormány által nagyban hirdetett „keleti nyitásra”.

Az Együtt egykori alapítója, Benedek Márton Európa-ügyi szakértő előadásában azt mondta, Orbán Viktor zsákutcába vitte Magyarországot, letérítette a Szent István által kijelölt útról, ezért egy új kormány feladata többek között az lenne, hogy erősítse az Európához tartozást, segítse azokat az országokat, amelyek az EU-hoz akarnak csatlakozni, és kötelezze el magát az euróövezethez való csatlakozás mellett.

A rendezvény legnépszerűbb előadója Ravasz Ábel, a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosa volt, amúgy pedig a HÍD alelnöke. Nagyjából ő is a korábbi gondolatokat ismételte el, de feltette a kérdést, hogy ha lesz egy új magyar kormány, az vajon tudja-e, hogyan építsen egy élhető, mindenki által szerethető országot. Ravasz H. P. Lovecraft amerikai írót idézte, amikor azt mondta az orbáni államról, hogy „ilyen gyomorkavaró szörnyűséget, mióta létezik, csak egyszer hordott hátán a Föld”.

Ravasz Ábel

Ravasz Ábel

Fotó: A szerző felvétele

Donáth Anna, a Momentum tagja pedig arról beszélt, hogy Momentum szeretné elérni, hogy a szolidaritás újra divat legyen az országban, és éppen ezért hozták létre a Cselekvés Köreit.

Jól látszott, hogy az augusztus 20-i rendezvényt a párt a Cselekvés Köreire hegyezte ki, amelyekről eddig nem lehetett túl sokat tudni. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke már az NOlimpia-kampány után beszélt arról, hogy szeretnének a helyi ügyekre koncentrálni, és kis közösségeket létrehozni az országban, amelyeket elneveztek a Cselekvés Köreinek.

El is indult akkor egy 45 napos országjárás, de ennek eredményéről eddig nem nagyon beszélt a párt,

csupán azt lehetett tudni, hogy megannyi problémát gyűjtöttek össze.

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András

Fotó: A szerző felvétele

Most Fekete-Győr azt mondta, nem akarják megvárni a választást, már most cselekedni akarnak, ezért hozták létre a Cselekvés Köreit. „A Fidesz vezette állam cserbenhagyott minket, a civileket tűzzel-vassal üldözi, nehogy rámutassanak a problémákra” – mondta a párt elnöke, aki szerint éppen ezért akarnak helyben cselekedni, és megoldani azokat a problémákat, amelyeket a kormány nem képes. Így létrejöttek az ország jó pár városában a Cselekvés Körei, illetve egy honlapot is elindított a Momentum, ahová bárki feltöltheti a környékén tapasztalt problémát, és

a helyi kis szervezetek megpróbálnak segíteni.

Janisch Attila: Kell-e nekünk a Momentum?

A magam részéről, ha a politikáról van szó, szarok a barátságokra és egyéb családi, szerelmi, akolbéli kapcsolatokra. Azt mondja ma reggel a Klubrádióban Hajnal Miklós, a Momentum nevű párt szóvivője, miközben Dési János a más baloldali és liberális pártokkal való választási összefogás vagy együttműködés lehetőségeiről, illetve e lehetőségek radikális elutasításának az okairól faggatta: „A Momentum is egy baráti társaságból szerveződött párttá.”

Bár a Cselekvés Körei valószínűleg hasznos szerepet fognak betölteni a párt hosszú távú építkezésében (nehéz is nem az egykori, Fidesz-féle polgári körökkel párhuzamot vonni), és láthatólag olyan problémákra – tanszerhiány; egy elrontott útkereszteződés, amely balesetek tucatjait okozza; kátyúsodás; parlagfűvel teli terület; balesetveszélyes vasúti peron – koncentrálnak, amelyek tényleg jelen vannak a mindennapokban, és amelyekről a kormány által felvásárolt vidéki sajtó már nem számol be, az jó kérdés, hogy ezek a helyi közösségek mennyire fognak látszani a hétköznapokban, mekkora eredményt tudnak elérni. Ahogy az is nyitott kérdés, mikor látjuk a Momentum programját, mert arról továbbra sem tudtunk meg sok újdonságot. A párt mindenesetre folytatja az országjáró körutat, augusztus 28-ára, Putyin újbóli látogatásának idejére pedig Európa-menetet szervez, hogy kifejezze, Magyarország Európához tartozik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?