Ungár Péter megelőzte a várható buzizást

  • narancs.hu
  • 2023. július 8.

Belpol

„Vannak, akik buzik. (...) Essünk túl rajta. Engedjük el.”

Tízpontos javaslatot tett közzé a Facebookon a Pride-hónap alkalmából Ungár Péter, az LMP társelnöke. 

Az ellenzéki politikus szerint az ilyenkor szokásos „kultúrharcos tematika a tetőfokára hág”, várható, hogy a Budapest Pride felvonulásról és a melegek életéről sokan el fogják mondani a véleményüket. Ungár azt írja, érdemes törekedni arra, hogy legalább alapvető kérdésekben elinduljon a közmegegyezés irányába a szexuális kisebbségekről szóló vita. 

A tíz pontban a politikus többek közt azt fejti ki, hogy ez a téma hisztériát vált ki, a valós súlyánál nagyobb figyelmet kap,  törzsi vita lett belőle, és ez az érintetteknek és másoknak sem jó. Jellemzőnek tartja, hogy a homofóbok bátornak gondolják magukat, holott nem bátorság a kormányzattal azonos véleményt vallani. 

Ungár leszögezi: „soha, senki még nem lett attól buzi, mert tizenhat évesen elolvasta a Pokolbéli víg napjaimat. A legrosszabb, ami történhetett egy tizenhat évessel a könyvtől, hogy megismeri a magyar történelem egy részét”.

Arra is kitér ugyanakkor, hogy „rengeteg dolog van Nyugaton az egész betűleves ideológiában, ami valóban problémás. Persze, ezt a Fidesz felnagyítja és felhasználja, attól még egészen értelmezhetetlen, hogy nyugati politikusok jelentős része nem tud arra kérdésre válaszolni, hogy hogyan definiáljuk azt, hogy nő”. Ungár Péter is azt gondolja, az emberek vagy férfiak, vagy nők, nem bináris emberek nem léteznek. Neki sem tetszik az, ahogyan az amerikai kultúra termékeiben megjelenik a szexuális kisebbségek ügye, sóhajtozni szokott, amikor minden filmben szemlátomást kötelező jelleggel felbukkan egy meleg szál.

Arról is ír, 2007-ben Nagy-Britaniában egy melegszervezet olyan szövegű plakátokat ragasztatott ki országszerte, hogy „Vannak, akik buzik. Legyél túl rajta.” (Some people are gay. Get Over it.) Ungár úgy gondolja, ez a helyes hozzáállás: „vannak, akik buzik. Senkinek sem adja ez ki az élete egészét, semmilyen szinten ez nem egy elsődlegesen fontos társadalmi kérdés. Essünk túl rajta. Engedjük el.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk