Utánlövés (Utánlövés)

  • 1996. május 23.

Belpol

Mellélövés, mert könnyű messzirôl átlagolni, csak vajon mi az igaz. Indiában nemcsak a regionális pártok regionálisak, a nagy, országos pártoknak is több a rétege belül, mint ahogy ezt innen olyan egyszerű volna elképzelni.
Mellélövés, mert könnyű messzirôl átlagolni, csak vajon mi az igaz. Indiában nemcsak a regionális pártok regionálisak, a nagy, országos pártoknak is több a rétege belül, mint ahogy ezt innen olyan egyszerű volna elképzelni.
MaNcs, 1996. május 16.

A választások relatív gyôztese, a Baharatíja Dzsanata részérôl Atal Behari Vadzspáje kapott megbízást kormányalakításra. Sankár Dajar Sarma államfô óvatosan úgy döntött, hogy nem a megalakítandó kormány tényleges működési esélyeit latolgatja, hanem számszakilag közelít a megbízás kérdéséhez. A nyertes próbálkozzon elôször, aztán ha majd a törvényhozás nem engedi át, jöhet a következô.

A kijelölt miniszterelnök a múlt héten letette a hivatali esküt, követte ôt a szűkre szabott kormány mindössze tizenegy tagja. A hónap végén tartja elsô ülését a választások után létrejött új parlament, és könnyen lehet, hogy a Vadzspáje-kormány mindössze addig marad hivatalban. Ekkor derül ki ugyanis, hogy összejön-e a (nem alap nélkül) hindu nacionalistának mondott párt számára a párton kívülrôl a többség. Hetven külsô szavazat kell ehhez, és hiába ellenzi a Baharatíja Dzsanata a támogatók megvásárlását, a rossz nyelvek szerint máris korrumpálni kezdett.

Ha a kedvezôtlen elôjelek ellenére mégiscsak kormányon marad az új indiai kabinet, megnô a fontossága a ténynek, hogy Vadzspáje pártján belül a mérsékelt irányzatot képviseli a mohamedánfaló szélsôséggel szemben. A mérsékletet a gazdaság vonatkozásában is, tehát nem azzal indítana, hogy kiirtja a külföldi tôkét az utóbbi években erôteljesen reformálódó országban. De ez még messze van, többszörösen is, hiszen, ha az elsô menetben elbukik ez a kormány, utána széthullhat még egy esetleges Kongresszus-baloldal-szövetség is. És akkor megint a Baharatíja Dzsanata következik.

- kyt -

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.