Utcán áll a sor, mert havonta egyszer adnak ultrahang-időpontot

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 7.

Belpol

Budapest, Józsefváros, Szent Kozma Egészségügyi Központ.

A szomszéd utcáig ért a várakozók sora augusztus 2-án, pénteken reggel a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ előtt, mert csak havonta egyszer lehet regisztrálni az ultrahangvizsgálat időpontjára.

A Telex írása arról szól, hogy a tapasztaltabbak már hajnalban odaállnak az intézmény elé, és akadnak, akiknek két óra ácsorgás után le kell ülni a padra. Aki igazán profi, az összecsukható székkel, olvasnivalóval megy időpontot kérni. A hírportálnak nyilatkozó egyik beteg arról számolt be, hogy 5.45-re ért oda, harmadik volt a sorban, 7.10-től kezdték beengedni a várakozókat. Aki hét órára érkezik, annak nem biztos, hogy jut időpont, a következő hónapban próbálkozhat.

Ez régóta így megy, az önkormányzati fönntartású egészségügyi intézmény előtt néha százak várakoznak az utcán.

A lap kérdéseire Zilahy Dezső orvosigazgató azt írta, azért nem osztanak sorszámot az időpontfoglaláshoz, mert hely sincs a földszinti váróban arra, hogy a várakozókat beengedjék, hogy ott sorszámkijelző rendszert működtessenek, és az a megoldás egészségügyi szempontból is aggályos lenne. 

„Az online időpontfoglalást erre az ellátásra nem biztosítjuk, mert az idősek, az informatikai kompetenciákkal kevésbé rendelkezők ezzel teljesen elesnének az ellátás lehetőségétől” – írta az orvosigazgató. Hozzátette, azért néha marad szabad időpont, és azokra telefonon lehet utóbb jelentkezni. A regisztráció a megadott napon reggel 7-től 9-ig, 9.30-ig tart, két intézeti dolgozó tájékoztatja a sorban álló embereket a tudnivalókról. 

„Tapasztalatunk szerint a szabadságos (nyári) időpontban esetenként csak a várakozók 50 százaléka jut az adott hónapban időponthoz, de máskor általában ez közel 100 százalék (augusztusban például 100 százalék volt, és maradtak is szabad időpontok telefonos foglalásokra)” – írta az orvosigazgató. 

A várakozás oka itt is az, ami máshol: kevés a szakorvos, a szakdolgozó. 

A címlapkép forrása az intézmény Facebook-oldala

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk