Vádat emeltek Gulyás Mártonék ellen az Állami Számvevőszék épületének összefestékezése miatt

  • narancs.hu
  • 2020. január 6.

Belpol

Az ügyészség azt kéri, hogy egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést szabjon ki a bíróság.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség műemlék megrongálásának bűntette miatt vádat emelt 11 ember ellen, akik 2018. január 17-én összefestékezték az Állami Számvevőszék (ÁSZ) V. kerület, Apáczai Csere János utcai székházát – közölte hétfőn az ügyészség a honlapján.

A vádirat szerint a vádlottak, tizenegy, 31 és 59 év közötti férfi, valamint három további társuk, köztük Gulyás Márton aktivista is.

Gulyás Márton és társai az akcióval az ellen tiltakoztak, hogy az elvileg független pénzügyi felügyeleti szerv a választási kampány előttre időzítve szabott ki bírságot több ellenzéki pártra. A legnagyobb, 331 millió forintos bírságot a Jobbik kapta, tiltott pártfinanszírozás és a piaci áron alul kapott plakáthelyek miatt, míg más ellenzéki pártokat az általuk állítólag áron alul bérelt irodáik miatt büntettek sokkal kisebb összegekre.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfiak ellen műemlék megrongálásának bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalást mellőzve, büntetővégzéssel szabjon ki egy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, tíz társával szemben pénzbüntetést.

(via Index)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?