Választási folklór: "Ilyenek ezek"

  • 2002. május 2.

Belpol

A mi életünkben egészen biztosan nem volt még választás, amely így felvillanyozta volna hazánk lakóit, mint ez a mostani. Soha nem látott mennyiségben kaptak szárnyra rémhírek, álinformációk, hőstörténetek, rágalmak és e rágalmak cáfolatai. Ebből nyújtunk most át egy csokornyit. A merítés önkényes. E történetek igazságtartalmáról meggyőződni nem állt módunkban - de az biztos, hogy nekünk így mesélték őket. Ennél többről nem kezeskedhetünk. De amint azt egy jelentős szerző egyszer megfogalmazta: "A történelmet a győztesek írják. A nép legendákat sző."

A mi életünkben egészen biztosan nem volt még választás, amely így felvillanyozta volna hazánk lakóit, mint ez a mostani. Soha nem látott mennyiségben kaptak szárnyra rémhírek, álinformációk, hőstörténetek, rágalmak és e rágalmak cáfolatai. Ebből nyújtunk most át egy csokornyit. A merítés önkényes. E történetek igazságtartalmáról meggyőződni nem állt módunkban - de az biztos, hogy nekünk így mesélték őket. Ennél többről nem kezeskedhetünk. De amint azt egy jelentős szerző egyszer megfogalmazta: "A történelmet a győztesek írják. A nép legendákat sző.""Jön a gázóra-leolvasó, és mondja, hogy tudom-e, hogy a kommunisták felemelik a gázárat. Mondom neki, hogy hagyjon békét, ne politizáljon itt nekem. Kérdezi erre, hogy hol a kokárdám, és miért nincs kinn a házon magyar zászló, és hogy akkor miért nem rakom ki a csillagos zászlót. Meg hogy tudom-e, hogy az Orbán Viktor Oxfordban tanult. Amikor elment, megint bevettem egy nyugtatót."

(Nyugdíjas nő, Jász-Nagykun-Szolnok megye, a két forduló között)

*

"Bemegyek a postára, hogy feladjam a totómat. Nézem a postáskisasszonyt, áll a rács mögött, háttal, köszönök, de sehogy sem akar megfordulni. Aztán látom, hogy ki van sírva a szeme. Kérdezem, hogy mi van. Hogy a kommunisták ki fogják őket rúgni, a Defendtől jött egy ember, és azt mesélte, hogy a Medgyessy eladja a postát a külföldieknek, és nekik is az öt munkahelyükből csak kettő marad, mert nem kezelhetnek pénzt, és a faluból az embereknek Pestre kell majd járniuk pénzt feladni. Mi lesz most vele, kérdezi tőlem."

(Pest megyei nagyközség, a második forduló után)

*

"A falu egyik legösszetartóbb családjának egyik fele hónapok óta nem beszél a másikkal - nyílt színen, kocsmában ugrott egymásnak a leváltós és a kormánypárti családtag. Mesélték, hogy két centiről ordítottak egymás arcába, csoda, hogy nem verekedtek össze. A két forduló között megtörtént, hogy a buszon az unokatestvér mellé nem ült le a rokon, pedig éppen az az egy hely volt csak szabad. Inkább állt. A többiek a buszon mindent tudtak, csendes kárörömmel szemlélték a hazáig tartó, felvetett fejű ácsorgást, meg persze a vérig sértett unokahúg duzzogását."

(Nógrád megye, a két forduló között)

*

"Tízéves, szőke kisfiammal kopogtatócédulákat gyűjtöttem Pető Ivánnak. Az egyik lakásnál egy öregember nyitott ajtót. Amikor elmondtam, mit akarok, felkiáltott: >>Vörös ördög!(Budapest, Újlipótváros)

*

"A Marcsi néni mesélte, hogy volt kinn a piacon, és ott a b.-i szocialista jelölt osztogatott valami röplapot, hogy megverték. ´t is megszólította, és megkérdezte tőle, hogy adhat-e neki is. A Marcsi néni meg mondta, hogy persze, ő is a szocialistákra szavaz. Szóba elegyedtek, és elment mellettük egy öregasszony, és a foga közt odavetette nekik, hogy >>piszkok(Jász-Nagykun-Szolnok megye)

*

"A faluban a kocsmák közül kettőben-háromban nyomasztó volt a jobboldali fölény. Az egyik, nagybani primőrfelvásárlással is foglalkozó kocsmáros kijelentette, hogy attól nem veszi át a paprikát, aki nem a Fideszre szavaz. A semleges krimók forgalmának viszont jót tettek a kialakult viszonyok, bár ott sem teljesen zűrmentes az élet. Az egyik helyen a tulaj rászólt egy MIÉP-es vendégre, hogy >>Otthon ugassál vagy a parlamentbe, ez egy rendes kocsma, az osztályban is a leghülyébb voltál, oszt´ azóta csak butultál, a pénzről meg a bankról prédikálsz, de még az őstermelői igazolványodat is a szomszéddal tölteted ki, úgyhogy húzz innen a picsába, vagy kussolj!(Pest megyei falu, a két forduló között)

*

"Nősül a gyerek, nekik akarjuk adni a karikagyűrűnket, de valamit kellett igazítani rajtuk, hogy stimmeljenek. Adom az ékszerésznek, hogy az egyiket szűkebbre, a másikat tágabbra vegye. Nézegeti a gyűrűket, aztán rákezdi. Hogy neki csak ezt hozzák, de a kollégájától most rendeltek száz ilyen olcsó gyűrűt, száz darabot, andráskereszttel. Evvel az iksz-szel. Az emeszpések. A szavazatok összeszámlálásához kell nekik, mert azt senki sem látja, ha azzal rányomnak még egy ikszet, és máris érvénytelen a szavazat, mert két iksz van rajta, csak filctollal be kell firkálni a gyűrűt. Így persze könnyű nyerni."

(Középkorú férfi a totózóban, Budapest, Fő utca)

*

"A rosseb már az egészbe, hagyják végre békébe a népeket! Beszéltük is itt az utcában az asszonyokkal, hogy inkább maradjanak a Viktorék, ha annyira köll nekik a hatalom, nekünk úgyis mindegy, ki vezeti az országot. De ha ezek a fideszesek veszítenek, még lőni is képesek lesznek. Nagyon félek, hogy megint lesz itt egy ötvenhat. Bárcsak vége lenne már!"

(Nyugdíjas asszony a két forduló között, Bács-Kiskun megye)

*

"Én nem fogom be a számat. Jönnek ide a hegyről a nagyságák, szavazzak a Fideszre, mondom, hagyjanak engem békén. A múlt héten is elvesztettem egy jó vevőmet, mindig vitt egy tálca tojást, jó lesz, ha már vége lesz. A héten nem fértek már be a pártoktól a vevők. A bejáratnál az MSZP, a feljáratnál az SZDSZ, legfölül meg a Fidesz kampányolt."

(Fény utcai piac, Budapest)

*

"Megyek a boltból hazafelé, megszólít egy olyan ötvenesforma nő, hogy elnézést, fiatalember, elgondolkodna-e ezeken az írásokon. Ne haragudjon, én buddhista vagyok, válaszoltam automatikusan, mindig ezt mondom a hittérítőknek, és ez be is jön általában. Tényleg azt hittem, hogy a hölgy valami Jehova tanúja vagy valami térítő szektatag, a hanglejtése, de még a mosolya is pont olyan volt. Aztán látom, hogy azt az idióta gázáras röplapot dugdossa az orrom alá. Csókolom, én biztos pártválasztó vagyok, mondtam, de nem hagyott nyugton. >>Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre!>De hát miért?(Budapest, Zugló)

*

"A fodrász azt meséli, hogy Orbán keddi beszéde után megbolondult mindenki: a kuncsaftjai egymással üvöltöztek, a hajszárítókat is túlkiabálták. Idővel már nem tudott a munkájára sem figyelni. Mivel csak előre bejelentkezett vendéget fogad, ezután már megkérdezte: ön kire szavaz? Majd elmagyarázta, hogy az MSZP-szavazókat délelőtt szolgálja ki, a délután a fideszeseké. Az üzlet nem állhat le csak azért, mert választások vannak."

(Békéscsaba)

*

"A hülye cigányok a Fideszre akarnak szavazni, mondja nekem egy Miklós nevű cigányember, három szakmája van, jelenleg munkanélküli. A második forduló előtti csütörtökön a Lungo Drom embere megetette-megsöröztette a helyi cigányságot, és elmondta nekik, hogy ha visszajönnek a kommunisták, elveszik a jövedelempótlót, a munkanélkülit meg a családi pótlékot. Soha annyi roma nem szavazott még, mint most. Ez a Miklós viszont tüntetőleg sörözött vasárnap a kocsma teraszán, és mondogatta: hülyék vagytok, megettétek. Aztán másnap tőlem kérdezi, te, ezek tényleg elveszik a jövpótlót?"

(Pest megye, a második forduló után)

*

"A Fideszre szavazok. Azért, mert az ő jelöltjük megértett, amikor hajléktalan lettem. Ennek tíz éve. Amikor kilakoltattak, elmentem hozzá, hogy segítsen. Akkor a vállamra tette a kezét, és azt mondta: higgye el, megértem a helyzetét. Segíteni nem tudott. Ha tudott volna, már biztosan fedél lenne a fejem fölött. Nem, nem lett jobb a helyzetem az elmúlt négy évben, de mégsem akarom, hogy visszajöjjenek a kommunisták."

(Ötvenes budapesti hajléktalan)

*

"Házat kerestem a két forduló közt, jártam a címeket. Az egyik helyen egy hatalmas nemzeti zászló meg a kiesett MIÉP-es jelölt képe az ablakban, belülről kiragasztva, az utcafront felé. Tömzsi magyar nyit ajtót, bizalmatlanul méreget. A hirdetésre jöttem, mondom, megnézném a házat. Nem vagyunk itthon, mondja a tulajdonos. Most én akkor magát csak képzelem? - kérdezem. Akkor másképp mondom, vegye úgy, hogy elkelt. Ilyen gyorsan? "rák alatt? Van ilyen? Akkor úgy mondom, hogy értse: magának nem eladó. Nincsen kokárdája. Ha veszek egyet, megnézhetem? Nézze, mondja emelt hangon, ne szórakozzon itt velem. Ez egy tiszta magyar utca. Nem üzletelünk akárkivel. A házamat megvenné, az jó lenne, nemdebár, a sztrádát meg elvinné már másnap Nyíregyháza felé. Be nem engedek egy ilyet."

(Debrecen, az első forduló előtt)

*

"Mikor jövök haza a templomból, a buszmegállóban meséli valaki, hogy a Lévai Anikó testvérét, a Gizit, akinek rongyosboltja van a városban, felvették köztisztviselőnek, és négyszázezer forint lett a fizetése. De szerintem nem a testvére, hanem a testőre lett köztisztviselő."

(Szolnok)

*

"Pénteken voltam a hentesnél, nagy volt a sor a hétvége előtt, vágta a hentes a húsokat, és közben mondta a rádió a híreket. Valami kereskedelmi adó, hogy a polgári oldal két gyerek után kétmillió, három után hárommillió forintos adómentességet ígér. Megáll a kés a levegőben, ha nekem kétmilliós fizetésem lenne, basznék itt a pultnál szaré-húgyé húst vagdosni, mondja a hentes, meg mondott mást is. Egy jól öltözött kokárdás asszony beszól erre: azért a családokat meg az építkezést mégiscsak támogatják ám ezek a fiúk. A hentesnek erre is voltak érvei. Idézhetetlenek. A hangzavar leírhatatlan lett, menjenek ezek ide meg oda, hol kapok hitelt az ötvenezer forintomra."

(Pest megyei kisváros)

*

"Az első forduló másnapján meghallgatom a hangpostám, az apám hagyott üzenetet, kint van a telken, érezni, hogy kicsit már ivott: >>Hát, fiam, nagyon boldog vagyok. Mondd meg anyádnak is. Egy hete még nem gondoltam volna. Amúgy jól vagyok, eddig még csak egy kis levest ettem, nincs, aki krumplit főzzön a tyúkpörkölthöz. Ezt is mondd meg anyádnak. Csókollak.(Budapest)

*

"Nézd, te nem éltél akkor... Én tudom, mit tettek ezek. A Bauer apja is. Nem élted át, nem tudhatod, mit műveltek. Értsd meg, mondhatsz nekem a MIÉP-ről bármit, én nem akarom, hogy visszajöjjenek a kommunisták."

(26 éves egyetemista, Pécs)

*

"Én a Bokros miatt nem tanulhattam öt évig, jó? Most megint abba kell hagynom a főiskolát, de persze azt csinálsz, amit akarsz, én csak szóltam."

(24 éves főiskolai hallgató, Budapest)

*

"Jó, az egészségügyet elbaszta a Mikola, ez rendben van. Igen, a Pintér is gázos mint belügyminiszter. A kisgazda miniszterekről tényleg ne beszéljünk. Tényleg, nem is tudom, mit csináltak négy évig. De végre adjunk esélyt egy kormánynak, hogy befejezze, amit elkezdett."

(N. J. negyvenes közalkalmazott)

*

"Káromkodik a postás, hogy most kapta az utasítást, hogy előbb az egyszerű küldeményeket kell széthordania, aztán délután-este jön a viktoros csomag. Van hozzá ukáz is: lehetőleg kézbe kell adni, ezért kell péntek délután széthordani, és este ellenőrzés lesz, a hivatalvezető felhív találomra néhány előfizetőt, és megkérdezi, hogy megjött-e a küldemény."

(Pest megye, a második forduló előtt)

*

"A szomszéd gyereke meséli, ha jól viselkedik, és az MSZP győz, kap egy Milkát. Az apja mind a három testvért elviszi szavazni, azt mondja, csak meg ne sértse ezzel a kampánycsendet, főleg, hogy nem az ő oldalukon akar kampányolni."

(Budapest)

*

"Most két hét kemény munka következik."(Orbán Viktor a Millenáris Parkban, április 7-én éjszaka)

"Igen, Viktor, bazmeg, eddig mi dolgoztunk, most meg te fogsz."

(Egyetemista, Pécs)

*

"Én majd megmondom, ne félj. Minden kormányt széjjel kell szívatni, édes fiam. Egészen addig, míg az egyik normális nem lesz. Én nem bírom a kommunistákat, édes fiam. De most jöjjenek csak, tanulják meg ezek a suttyók, milyen érzés dolgozni. Ezek életükben nem dolgoztak, kiskomám. Most majd megtanulják"

(Ötvenes közalkalmazott, Pest megye)

*

"Most akkor hogy van? Ha Orbánné szül, akkor az ellés, mi? Aztán mikor meg a Kuncze tisztába teszi a gyereket, az meg aranyos, he? Hol itt az egyenlő elbánás, kérdem én, hol van?"

(21 éves főiskolai hallgató, Budapest)

*

"Az épület földszintjén ökumenikus templomban, az első emeleten családsegítő központ. Az első forduló idején felül volt a szavazóköri helyiség, a második fordulóra viszont levitték. Arról a folyosóról nyílt az ajtaja, amelyikről a miseteremé. Délelőtt, amikor vége volt a katolikus szertartásnak, a pap föltűnően odaállt az ajtóba, nézni, mennek-e a hívei szavazni."

(Pest megyei kisváros)

*

"A Kossuth téri demonstráció reggelén a trolimegállóban összeesett egy idős bácsi. Egyszerre tízen hívták a mentőket, mindenki nagyon segítőkész volt és kedves, térült-fordult: vagy a bácsinak próbáltak segíteni, vagy a feleségében próbálták tartani a lelket. Múltak a percek, eleve benne volt a feszültség a levegőben, a mentők meg csak nem jöttek. Egy szabadnapos mentős elkezdte mesterségesen lélegeztetni az öreget, mert már annyira rosszul volt. Negyedóra, semmi. >>A Viktorék tették így tönkre az egészségügyet(29 éves budapesti lány)

*

"Egy budai gyógytornászrendelő két páciensét is elvesztette a választások alatt. Az egyikük, amikor a betegek közös öltözőjében meglátott egy kokárdás kabátot, közölte, hogy ő olyan helyen, ahová kokárdások is járnak, nem kezelteti magát. Egy másik beteg a kezelés alatt egyre csak agitálta a gyógytornászt, hogy hova szavazzon. A gyógytornász szabódott, hogy ez itt a rendelő, nem akar politizálni, de mivel a páciens erősködött, megkérte, hogy ne agitáljon a rendelőben, és azt is közölte, hogy ő egy másik párttal szimpatizál. A beteg szó nélkül felállt és elment."

(59 éves páciens, ő maradt)

*

"Bekiabált az ablakon a szomszédasszony, hogy adjak már kölcsön két bögre rizst, ha van, mert a férje elfelejtett hozni a Tescóból. Reggel elment dolgozni, ő meg itt van a három gyerekkel, megígérte a rizsfelfújtat, és most nyivákolják, hogy mégse lesz. Mondom, hogy várjon egy percet, mindjárt viszek át, csak összekapom magam, épp telefonba´ vagyok. Leteszem, kiöntöm a rizst zacskóba, néha kisegítjük egymást, nem ez az első eset. Bekopogok, semmi válasz, majd hallom, bentről kiabál, hogy jöjjek csak be, épp a kicsit teszi tisztába. Még sosem voltam a nappalijukban, csak a konyhában, ott szoktunk néha beszélgetni kicsit. A szobában rengeteg fideszes szórólap, plakátok. Mari, mi ez a sok szórólap, kérdem, a férjed a Fidesz-kampányban dolgozik? >>Segít a Deutschnak>Miért, ti kire szavaztok?>Kire szavaztok, Zsuzsa?>Vidd a rizsed, majd kapnak valami mást.(42 éves nő, Budapest, VII. kerület)

*

"Az egész hátterében az van, mert én tényleg aszondom, hogy nézzünk a dolgok mögé, szóval az egész hátteréhez hozzátartozik, hogy ez a Saron most fel akarja vásárolni Budapest belterületét. Amblokk, világos? Én tudom, olyan helyen dolgozom, ahol... No szóval szerinted ide merné tolni a pofáját, ha a MIÉP benn van a parlamentben? Ugye, hogy nem. Érted már?"

(Harmincas MIÉP-szimpatizáns a Vogue-hajón)

*

"Én tényleg megpróbáltam vinni még egy embert. Azt hiszem, meg is győztem valakit. De nem tudott hazamenni szavazni. Hétfőn állásinterjúra kellett mennie. Elég, ha annyit mondok, hogy MSZP-s ismerősök intézték el neki. Erre is képesek."

(Egyetemista)

Figyelmébe ajánljuk