Változatlan formában jelent meg a mobilok iskolai kitiltásáról szóló rendelet

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 10.

Belpol

Figyelmen kívül hagyva a civilek és a szakszervezetek véleményét.

Hiába váltott ki rengeteg kritikát a telekommunikációs eszközök iskolai kitiltásáról szóló kormányrendelet-tervezet, a jogszabály változatlan formában jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben – írja a 444.

A parlament még júniusban fogadta el azt a jogszabályt, amely bizonyos eszközök, tárgyak használatát korlátozza az oktatási intézményekben. Az ezen alapuló kormányrendelet a részleteket is szabályozza, az erről szóló júliusi tervezet szerint „használatában korlátozott” tárgynak minősülnének a telekommunikációs eszközök.

A tervezet ellen a diákok, civilek és szakszervezetek is tiltakoztak. A Civil Közoktatási Platform azonban azt írta legfrissebb közleményében, hogy a kormány semmit sem hallgatott meg a kritikákból. Szerintük a rendelet még akkor is hibás, ha elfogadjuk az okostelefonok iskolai használata korlátozásának szükségességét.

Az első probléma, hogy

a rendelet sokkal szélesebb kört sorol a korlátozottan használható tárgyak körébe, mint a más országokban már bevezetett korlátozások.

Hatálya alá esnek az internetelérésre nem alkalmas mobiltelefonok, a tabletek, a laptopok, a fényképezőgépek és a diktafonok is. Vagyis reggelente össze kellene szedni az alsósoktól többek között a szülőkkel való kapcsolattartást szolgáló „butatelefonokat” is.

Emellett a rendelet nem tisztázza, ki a felelős az összegyűjtött eszközökben keletkező károkért. A pedagógus, az iskola vagy a fenntartó? Ezt annak ellenére sem lehet tudni, hogy a köznevelési törvénybe bekerült a kártérítési felelősség kötelezettsége.

A jogszabály alapján az sem egyértelmű, hogy melyik oktatási intézményekre vonatkozik a szabályozás.

Mivel kormányrendeletről van szó, és a címben nevelési-oktatási intézmények szerepelnek, feltételezhető lenne, hogy a köznevelési és a szakképzési intézményekre is. Azonban a felsorolásban csak a közneveléshez tartozó iskolatípusok szerepelnek, a technikumok és a szakképző iskolák nem.

A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba. A civilek szerint ez a rendelkezés azért is hibás, mert szeptember 1. előtt sem az iskolaszék, sem a diákönkormányzat véleményét nem lehet kikérni, így a házirendet sem lehet jogszerűen módosítani addig.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk