Van még remény: Áder János szerint is életveszélyes következményei lehetnek a kötelező kéményseprés eltörlésének

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. október 20.

Belpol

Ne írd alá János versus Országgyűlés 1:0.

Visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését, adta hírül az MTI.

Az államfő döntését azzal indokolta, hogy

  • az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti, ezt mutatják a nemzetközi tapasztalatok is;
  • jogalkotási, jogszabályszerkesztési kifogást is talált: annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott.


Ahogy arról mi is beszámoltunk, a parlament kedden 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadta el a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló belügyminiszteri törvényjavaslat egyszerű többséget igénylő rendelékezéseit. Ennek értelmében ezentúl a családi házak tulajdonosainak kell kérnie a kéményük ellenőrzését, vagyis a kötelező szolgáltatás megszűnne és önkéntessé, megrendelésen alapulóvá válna.

A törvénytervezetet Pintér Sándor nyújtotta be szeptember végén, ellene hevesen tiltakozott a szakma és a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Ők most üdvözölték Áder János döntését, közleményükben hangsúlyozták, örülnek, hogy a köztársasági elnök "fontosnak tartja a magyar állampolgárok élet- és vagyonvédelmének biztosítását, továbbá a környezet megóvását" és ugyanerre kérik a magyar Országgyűlés valamennyi képviselőjét.

A kéményseprő szakma változásairól, a kéményseprők tapasztalatairól és a mostani döntés lehetséges következményeiről a Narancs csütörtökön megjelent számában olvashatnak bővebben.

Figyelmébe ajánljuk