Van olyan járás, ahol száz születésre 69 abortusz jutott tavaly

Belpol

Bár az abortuszok száma és az élveszületésekhez viszonyított aránya is folyamatosan csökken országosan, ez nem jelenti azt, hogy mindenütt javul a helyzet.

Van olyan járás Magyarországon, ahol 152 születésre 105 abortusz jutott tavaly, vagyis az élveszületésekkel összevetve majdnem 70 százalékot tett ki a terhességmegszakítások száma. Barcs, Hegyhát, Pétervására, Heves – ebben a négy járásban az arány 60 százalék felett volt, vagyis száz élveszületésre több mint hatvan abortusz jutott.

Pedig az országos átlag folyamatosan javul: míg húsz éve csaknem ötven terhességmegszakítás jutott száz születésre, addig ez az arány tavaly már 25 százalék alá csökkent. Darabra még látványosabb a csökkenés, hiszen 48 ezerről 21 ezerre csökkent az abortuszok száma – mivel kevesebb a szülő korú nő és kevesebb a születés, ezért szükségszerű, hogy a nem kívánt terhességek száma is alacsonyabb.

A trend tehát kedvező, sőt ha a lista másik végét nézzük, akkor láthatjuk, hogy Gárdonyban, Pilisvörösváron tíz százalék közelébe csökkent az arány, vagyis száz élveszületésre kevesebb, mint tizenegy abortusz jut. De mi okozza ezt a brutális eltérést? Mitől van az, hogy az ország egyik részében szépen csökken a terhességmegszakítások száma és aránya, a másik részében viszont lényegében nem változik, nem javul semmi?

Persze, adott a válasz: a pénz és a fejlettség. De annyira mégsem egyszerű ez, mert az összefüggés nem olyan egyértelmű, hogy minél szegényebb egy település, annál rosszabb az abortuszmutató. A leghátrányosabb települések nincsenek a legrosszabb mutatóval rendelkező járások között, és Budapest se a legjobbak között. A mintázat ugyanakkor mégis azt mutatja, hogy a fejlettebb járásokban inkább alacsonyabb a mutató, a kevésbé fejlettekben pedig magasabb.

Az összefüggés inkább ott keresendő, hogy az abortuszon átesettek jelentős része alacsony iskolai végzettségű, nagyjából a felük legfeljebb a nyolc általánost végezte el. A diplomások aránya az abortuszon átesettek között kevesebb, mint tíz százalék. Ha tehát emelkedik az iskolázottság, csökkenni fog az abortuszok száma is – ez szinte bizonyos. Valószínű ugyanakkor, hogy ez nem eredményezné a születésszámok emelkedését, csak a megszakított terhességek száma csökkenne.

Ugyanezt eredményezné az is, ha a nők nem tekintenék a fogamzásgátlás egy formájának a terhességmegszakítást. Mert az adatok szerint ez jellemző. Azokban a járásokban, ahol a legnagyobb arányú a terhességmegszakítások száma a születésekhez képest, nagyon magas azon nők aránya, akik három vagy több gyerek mellé már nem akarnak többet. A terhességmegszakítások 19 százalékát olyan nő kérte Heves járásban, akinek már volt legalább négy gyereke. Ugyanez az arány legalább három meglévő gyerek mellett már 37 százalék, a nyírbátori járásban 36, a fehérgyarmatiban 32. Az országos átlag 24 százalék, a legalacsonyabb abortuszadatokkal bíró járásokban bőven húsz százalék alatti, Budapesten 12 százalék – ezek az adatok 2022-esek, de a trend nyilván ugyanez volt tavaly és ugyanez az idén is.

Ez hosszú évek óta folyamatosan fennálló probléma, mégsem gondolja egyetlen kormány sem, hogy tenni kellene ez ellen. Az iskolázottság, a tájékoztatás, a védőnői szolgálat fejlesztése segíthetne azon, hogy a fogamzásgátlás alternatívája ne egy olyan sebészeti eljárás legyen, ami egy lehetséges emberélet kioltását jelenti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk