A diósgyőri vár rekonstrukciója

Várakozó álláspont

Belpol

A Fidesz találta ki, most pedig a Fidesz hátráltatja a miskolci látványosság újjáépítését. Már a hatodik szakvélemény mondta ki, hogy több pénzre van szükség, de egyelőre csak az látszik, hogy a helyi Fidesz rá akarja égetni az ellenzéki önkormányzatra a torzóként álló vár ügyét.

Bár a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium szinte rutinból kaszál el állami beruházásokat, a diósgyőri vár sorsa biztosnak tűnt: a miniszter ugyanis azt ígérte, hogy torzók sehol nem maradnak, a már elkezdett építkezéseket mindenképpen befejezik. Márpedig Miskolc turistacsalogató szimbólumának rekonstrukciója tíz éve elkezdődött: 2013-ban lezajlott az első ütem, két szinten visszaépítették a lovagtermet, a kápolnát, megépült a királyné lakosztálya és a kiállítási terem is. Már akkor egyértelmű volt, hogy szükség lesz második ütemre, hiszen értelmezhető tetőszerkezet hiányában többször is beáztak az újonnan épült termek.

A 2010 és 2019 közt regnáló fideszes városvezetés annyira saját projektnek tekintette a várat, hogy konkrétan az önkormányzatnál rajzolták meg, hogyan is képzelik a várromból várrá visszaépített épületet. A 2017-es látványterveken elképedt a szakma (bővebben: Betonnal kiöntött élmény, Magyar Narancs, 2022. december 14.), hiszen Miskolcon is annyira törődtek a vár eredeti külsejével, amennyire Orbán Viktor emberei a budai várral. A terveket a régészek és a muzeológusok hiteltelennek és sokszor nyilvánvalóan hamisnak találták, ugyanis a tervezők teljesen önkényesen álmodtak meg bizonyos elemeket. De mivel a diósgyőri várba nem akart beköltözni a miniszterelnök, nagyon nem is volt sürgős a dolog: a Kriza Ákos vezette önkormányzat annyira kicsúszott a határidőből, hogy időközben a Veres Pál vezette ellenzék került Miskolc élére. Az új vezetés a várossal együtt megörökölte a rekonstrukciót is, ami 2021 februárjában kezdődött a NER-cégek oldalán gyakran megjelenő Épkar Zrt. vezényletével, 13,5 milliárd forintból. A kormány ekkor már visszafogottabban támogatta a projektet, mint korábban, amikor még a Fidesz vezette Miskolcot: 2020-ban visszavonták a vár felújítását finanszírozó egyik 1,5 milliárd forintos támogatási szerződést azzal az indokkal, hogy az új vezetés csúszott a határidőkkel. Veresék hátramutogattak, és bejelentették, hogy ezt az összeget hitelből fogják pótolni.

Jogos, de nem

A februárban elkezdett munkálatok 2021 októberéig tartottak: ekkor jelentette ki a kivitelező, hogy a vár négy tornyának falait statikailag meg kell erősíteni, és ameddig ez nem történik meg, nem vállalják a további építkezéssel járó kockázatot. A régi kőfalak problémáit nem tárták fel a 2017-es statikai vizsgálat idején, így a javítás majd’ 2 milliárd forinttal megdobja az eredeti költségeket. Ekkora többletre természetesen nem különítettek el pénzt, úgyhogy Miskolc önkormányzata a kormányhoz fordult de­cemberben. Előbb a vár miniszterelnöki biztosához, az egykori alpolgármester Kiss Jánoshoz, egy hónappal később Gulyás Gergely miniszterhez, valamint Gyopáros Alpár kormánybiztoshoz mentek – hiába. A polgármester 2022 augusztusában a miniszternek kinevezett Lázár Jánoshoz fordult, aki arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a város többletforrás­igényét szeptemberben a kormány elé terjeszti, de a projektet az elejétől kezdve egyengető L. Simon László is hangsúlyozta, hogy megoldást kell találni a helyzetre.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.