Váratlanul lekerült a parlamenti napirendről Lázár János kastélytörvénye

  • narancs.hu
  • 2024. április 4.

Belpol

Hende Csaba, a törvényalkotási bizottság elnöke nem indokolta a döntést.

A jövő héten került volna a parlament elé a kastélytörvény, de a törvényalkotási bizottság ülésén leszedték a napirendről – írja a hvg.hu.

Bár az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában is szerepelt, Hende Csaba bizottsági elnök csütörtök délelőtt 10 órakor azzal kezdte az ülést, hogy ezt a pontot ne tárgyalják. Indoklást nem fűzött hozzá, kérdést sem kapott róla, az így megrövidített napirendet a kormánypártiak mellett még az ellenzéki képviselők is elfogadták, tehát

a Törvényalkotási Bizottság egyelőre nem foglalkozik a kastélytörvény alkotmányossá tételével, így az Országgyűlés jövő heti ülésén nem dönthetnek róla.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, 2023 végén Novák Katalin akkori köztársasági elnök alkotmánybírósági felülvizsgálatra küldte azt a törvényt, amely lehetővé tette volna különböző kastélyok ingyenes magántulajdonba adását, lényegében az építési és közlekedési miniszter szabad elhatározása alapján. Az Alkotmánybíróság rendelkezése szerint a jogszabály alaptörvény-ellenes, ezért nem hirdethető ki.

A lap emlékeztetett, az Országgyűlés elnöke már január végén felkérte a törvényalkotási bizottságot, hogy fogalmazza meg a törvény alkotmányossá tételéhez szükséges módosításokat. Ez történt volna meg csütörtökön, de mivel levették a bizottság napirendjéről, nem lehet tudni, mikor térnek rá vissza. A döntést megelőzően a Portfolio.hu egyébként arról írt, hogy az Európai Bizottság az építési törvény miatt küldött levelet Lázár János minisztériumának, és akár uniós források felfüggesztése sem kizárt. A minisztérium április végéig kapott időt, hogy válaszoljon a kérdésekre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk