Varga Judit szerint április 3-án a Völner-ügyről is szavaztak az emberek

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Belpol

A miniszter leszögezte, a tárcánál tisztességes és jó szakemberek dolgoznak, és visszautasít minden rossz szót, amivel őket illették az utóbbi időben.

„Az eddigi, jogalkotásban végzett munkánkról, az egész csapatéról, akik elkötelezettek a nemzeti konzervatív országépítés mellett, ennek az egész csapatnak az alkalmasságáról nyilvánítottak véleményt a választók április 3-án, és az alternatíváról is megvolt a véleményük” – mondta a HVG-nek az Országgyűlés igazságügyi bizottsági meghallgatása után Varga Judit, akit ismét igazságügyi miniszternek kért fel Orbán Viktor miniszterelnök.

A bizottság 8 kormánypárti igen, valamint 3 ellenzéki nem szavazat mellett alkalmasnak is találta a feladatra.

A HVG azt a kérdést tette fel Varga Juditnak, amit nem sokkal korábban Szabó Szabolcs, a bizottság momentumos tagja is szóba hozott: a Völner–Schadl-ügy, valamint a Pegasus-ügy kirobbanása után is alkalmasnak gondolta-e magát a miniszteri posztra.

Miután Varga Judit azt mondta, hogy „erről az egész ügyről is véleményt mondtak április 3-án az emberek”, a HVG visszakérdezett, hogy konkrétan a Völner-ügyről is véleményt mondtak-e szerinte. Varga Judit szerint  igenis „mindenről, és ez azt is jelenti, hogy továbbra is megvan a választói felhatalmazás, a bizalom, hogy folytassuk a megkezdett országépítést”. A miniszter leszögezte, a tárcánál tisztességes és jó szakemberek dolgoznak, és visszautasít minden rossz szót, amivel őket illették az utóbbi időben – ezt azért mondta, mert a lap újságírója kíváncsi volt, ki meri-e jelenteni, hogy a minisztériumában nem fordul elő még egyszer a Völner-ügyhöz hasonló eset. 

Miniszterjel?ltek bizotts?gi meghallgat?sa

 
 
 

Varga Judit igazságügyiminiszter-jelölt meghallgatása az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én.

MTI/Kovács Attila

 A választásokkal egy időben tartott, érvénytelen népszavazásról azt mondta, hogy „egyértelművé tették a magyar választók, több, mint 3,6 millió szavazattal, hogy a szülő hozzájárulása nélkül nem lehet a gyerekeknek bizonyos tartalmakat népszerűsíteni a közoktatásban”, ezért ezt a területet részletesen és alaposan szabályozni kell. Ez ügyben a téma projektgazdájával, Kocsis Mátéval fog egyeztetni.

A meghallgatáson Varga Judit összefoglalta a tárcája által az elmúlt négy évben végzett munkát, kitért arra, hogy sikerült „az Isten, haza, család eszméjét szolgálni a 9. Alaptörvény-módosítással”, amely rögzíti, hogy az anya nő, az apa férfi. A DK-s Sebián-Petrovszki László kérdésére – megjelenik-e az Európai Parlament (EP) Pegasus-ügyi vizsgálóbizottsága előtt – a miniszterjelölt azt mondta,  hogy „Magyarországon törvénytelen megfigyelés nem volt, az igazságügyi miniszteri engedélyhez kötött titkos információgyűjtések is részletes szabályok alapján működnek.”

Varga szerint az Európai Parlamentnek nincs hatásköre arra, hogy ezt a kérdést vizsgálja, ráadásul az információkhoz úgysem férhet hozzá, mert a nemzetbiztonság tagállami hatáskör.

Az igazságügyi tárca vezetője és várományosa azt mondta, nem hisz azoknak a statisztikáknak, amelyek a korrupció magyarországi elmélyüléséről szólnak, mert Magyarország az uniós átlagnál kétszer nagyobb arányban indít nyomozásokat az OLAF által jelzett korrupciós ügyekben. Varga Judit arról, hogy a nők elleni erőszakot elítélő Isztambuli Egyezményt miért nem írta alá Magyarország, azt mondta, ő nem az egyezményekben és a papírokban hisz. Beszélt a kapcsolati erőszak visszaszorítása érdekében szigorított jogszabályokról, és arról, hogy az áldozatsegítő programok erősítését a szívügyének tekinti. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.