Varga Judit: Szigorítani fogják a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit

  • narancs.hu
  • 2020. január 6.

Belpol

A győri kettős gyerekgyilkosság megrázta a minisztert, ezért változtatnak a szabályokon.

Elkészült a kormány számára a jelentés a győri kettős gyermekgyilkossággal kapcsolatban, az igazságügy-miniszter Varga Judit a Facebookon osztotta meg, hogy mire jutottak a vizsgálat során.

Mint ismert, december elején egy férfi meggyilkolta saját fiát és nevelt lányát, majd magával is végzett, mikor a gyerekek láthatáson voltak nála. A helyszínen ott volt a legkisebb, harmadik gyerek is, aki túlélte a támadást. A férfit korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mert kalapáccsal bántalmazta az ágyban fekvő élettársát, de 2019. szeptemberében feltételesen szabadlábra helyezték.

Az ügyben korábban már Völner Pál államtitkár is jelezte, hogy változások lesznek a jogszabályokban, Varga Judit miniszter pedig most azt írta a Facebookon, az ügyről készült jelentés alapján

tavasszal szigorítják a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit úgy, hogy "aki más életére tör, azt ne lehessen feltételes szabadságra bocsátani".

Hozzátette, meg kell vizsgálni azt is, hogy a bíróságok megfelelő szigorral lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében, és kezdeményezik a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a szülői felügyelet és kapcsolattartás, valamint a gyermekelhelyezés tekintetében is. Ezen túlmenően a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is felül kell vizsgálni.

Varga azt is ígérte, hogy 2020 "az áldozatsegítés éve" lesz a minisztériumban, ennek keretében megduplázzák az Áldozatsegítő Központok kapacitásait, erre idén 600 millió forintot költenek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy "az Isztambuli Egyezménynek az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az Egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató Egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek".

Figyelmébe ajánljuk