Varga Mihálynak 41 milliárdot kell előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására

  • narancs.hu
  • 2024. június 18.

Belpol

Az egészségügyi intézmények hűtés- és fűtéskorszerűsítéséről szóló határozatát visszavonta a kormány.

Az Orbán-kormány ismét emeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét – írja a friss Magyar Közlöny alapján a 24.hu.

Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek ezúttal 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell azonnal előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására.

A kormány ugyanakkor visszavonta az állami egészségügyi intézményeket érintő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásokról szóló korábbi határozatát A portál emlékeztetett, a kormány áprilisban már megemelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét, Varga Mihály pénzügyminiszternek akkor 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie. Bár az újabb 41 milliárddal soknak tűnhet az összeg, ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nyárig 104 milliárdos kórházi tartozást rendezne a kormány, ám az adósság már március végén 110 milliárdnál járt.

Nem ezt az egy azonnali feladatot kapta a pénzügyminiszter, egy másik Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint ugyanis a kormány egyetért azzal, hogy a nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók – a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek ellátására – több mint 2 milliárd forintot kapjanak. A pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy a pénz a Rezsivédelmi Alapból azonnal rendelkezésre álljon. A kormány emellett döntött a Központi Maradványelszámolási Alapból történő, fejezetek közötti, fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosításról, a 2022. évi kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványok felhasználásáról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről is. Varga Mihálynak itt 10-20 milliárdos tételeket kell azonnal átcsoportosítania.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk