Végleg törölték a gender szakot

  • narancs.hu
  • 2018. október 15.

Belpol

Üres sor jelzi a társadalmi nemek mesterszak eltűnését.

Mit csinálnak a társadalmi nemek kutatói? Meghatódnak, hiszen a történelem kopog az ajtajukon – írja Facebook-posztjában nem kis iróniával Pető Andrea, a CEU oktatója.

A Magyar Közlöny pénteki számában ugyanis megjelent a tanárképzés rendszeréről, a szakosodás rendjéről és a tanárszakok jegyzékéről, valamint a felsőoktatásban szerezhető képesítések jegyzékéről és új képesítések jegyzékbe történő felvételéről szóló korábbi kormányrendeletek módosítása. A társadalmi nemek szakot is érinti a változás, amely már látszik is a jogtárban: a 115. sor (ami eddig a társadalmi nemek tanulmánya [Gender Studies] képzést tartalmazta) 2018. október 13-tól üres. Eltűntünk hirtelen. Új korszak kezdődött a magyar felsőoktatásban – összegez Pető Andrea.

Akik legkésőbb az idén felvételt nyertek társadalmi nemek tanulmánya mesterképzési szakra, azok a képzés megkezdésekor hatályos követelmények alapján folytathatják.

Mint arról korábban a Magyar Narancs is beszámolt, az egyetemek alig egy napot kaptak arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, aminek egy pontja kimondta: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, azaz a gender szakon.

Figyelmébe ajánljuk