Végre! A választási bizottság nyilvántartásba vette az Ellenzéki Pártot

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. február 20.

Belpol

Akár 98 párt is indulhat az áprilisi választáson. Biztos nincs köztük kamupárt.

Megtartás a Jövő Élhető Magyarországáért (Megtartás Pártja), Szabadság Népe Párt (SZNP), Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt (MDHP), Ellenzéki Párt, Összefogás a Civilekért Párt (OCP) – ezeket a (kamu?)pártokat vette nyilvántartásba keddi ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVB). Ezzel már 98-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplők legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve az április 8-ai voksolás kitűzésekor.

Megint támadnak a kamupártok? Akár 250 szervezet is indulhat az áprilisi választáson

Jól figyeljen, hova húzza az ikszet! Mintegy kétszázötven párt indulhat az április 8-ai országgyűlési képviselő-választáson. Az MTI szerint legalábbis ennyi jogerősen bejegyzett párt szerepel az Országos Bírósági Hivatal (OBH) nyilvántartásában. Ez a szám még nőhet is, mivel a bíróságok a jogerőt utólag állapítják meg.

 

Figyelmébe ajánljuk