Miskolcon egy MSZP-s önkormányzati képviselő alaposan bekavarhat az ellenzéki jelölteknek

  • narancs.hu
  • 2018. február 20.

Belpol

Fodor Zoltán elkezdte gyűjteni az aláírásokat abban a körzetben, ahol hivatalosan a DK-s Debreczeni József a baloldal jelöltje.

A hvg.hu tudta meg, hogy Miskolcon az az 1-es választókerületben az egyik szocialista önkormányzati képviselő, Fodor Zoltán is el akar indulni az országgyűlési választásokon, már gyűjti is az induláshoz szükséges aláírásokat. Ez azért furcsa, mert a körzetben az MSZP-Párbeszéd és a DK megállapodása értelmében Debreczeni József a pártok közös jelöltje.

Fodort kereste a portál, de a helyi politikus csak sms-ben válaszolt, ott is csak annyit, hogy most épp az aláírásokat gyűjti. A helyben egyébként népszerűnek számító politikus felforgathatja a miskolci erőviszonyokat: négy éve szoros volt a küzdelem, a Fidesz jelöltje kevesebb mint 1600 szavazattal verte meg a jobbikos kihívóját, miközben a baloldali induló is csak 2600 vokssal maradt le.

„Fodor az önkormányzati képviselő-választáson a saját körzetében 53 százalékot szerzett, ez 20 százalékkal több, mint amennyit a baloldali polgármester-jelöltje, a néhai Pásztor Albert össze tudott szedni” – írja a hvg.hu.

Ha Fodor tényleg elindul, akkor minden bizonnyal kizárják a pártból, így tettek nemrég egy hódmezővásárhelyi szocialista, Hernádi Gyula ügyében is, aki elindult az ottani időközi polgármester-választáson úgy, hogy a párt Márki-Zay Pétert támogatja. Néhány napja Miskolcon Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, ha Fodor "függetlenként vállalja a megmérettetést, erre jogilag lehetősége van; egy független jelölt cselekedeteibe én nem tudok beleszólni, nem tudok érte felelősséget vállalni".

Karácsony MSZP-s jelöltként akár még nagyon jó dolgokat is kihozhat az összefogásból

Ehhez viszont mellébeszélés helyett programvitára lenne szükség. Az egyik fontos dolog, amit idén megtanulhattunk Botka László miniszterelnök-jelölti pályafutásából, az az, hogy bárki is készül a baloldal vezetője lenni, világos tervvel kell rendelkeznie az összefogás-probléma megoldására. Ez nem pusztán azt jelenti, hogy tudja, milyen formációban kéne jövőre az ellenzéknek fölállnia - ennyit Botka László is tudott.

Figyelmébe ajánljuk