Veszélyben a Fény utcai piac

  • narancs.hu
  • 2020. január 21.

Belpol

Látványosan visszaesett a piac bérlőinek száma.

Örsi Gergely, a II. Kerület új, MSZP-s polgármester szerint az lenne a megoldás, ha feloldják az úgynevezett profilkötöttséget, vagyis engedélyezik, hogy az élelmiszerek mellett mást is lehessen árulni. Sőt, ha nincs elegendő másfajta bolt, akkor irodaként, vagy gyerekmegőrzőként kell hasznosítani az üresen álló helyiségeket – írja a Napi.hu.

A cikk szerint a Mammut bevásárlóközpont környezetében zajló hatalmas építkezések, a munkaerőhiány és a penészes kolbászokra visszavezethető, két évvel ezelőtti boltbezárás miatt több vásárló is elpártolt a piactól. A polgármester szerint az elmúlt években 30 százalékkal csökkent a vásárlók száma, és 15 üzlethelyiség áll üresen.

A polgármester szerint az jelentené a megoldást, ha „felszabadítják az üzletek profilkötöttségét” – azaz lehetővé teszik, hogy ne kizárólag élelmiszerkereskedők használhassák az épületet. Őrsi ezen kívül azt javasolta: engedélyezzék, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni. A javaslatok nem teljesen újak, 2007-ben már tárgyalt az önkormányzat a profilkötöttségről, de akkor a képviselőtestület elutasította a változtatásokat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?