Vesztegetés a városházán: Kazán, kazán, te mindenem

  • - kerényi -
  • 1997. november 13.

Belpol

Lebukott egy egész ügyosztály a budapesti városházán. Alapos a gyanú, hogy a beruházási és közbeszerzési ügyosztály munkatársai kenőpénzt fogadtak el fővárosi nagyberuházások pályázóitól. A sajtó a lebukásokat az osztály volt helyettes vezetőjétől eredezteti, aki maga is gyanúsított.
Lebukott egy egész ügyosztály a budapesti városházán. Alapos a gyanú, hogy a beruházási és közbeszerzési ügyosztály munkatársai kenőpénzt fogadtak el fővárosi nagyberuházások pályázóitól. A sajtó a lebukásokat az osztály volt helyettes vezetőjétől eredezteti, aki maga is gyanúsított.

Afőváros hatalmas megrendelő az építési piacon, beruházásainak jelentős része egészségügyi. A megvesztegetési botrány is a jelenleg legnagyobb kórház-rekonstrukció kapcsán pattant ki: az Uzsoki kórház kazánházának hatvanmilliós beruházásából csak a tervezésre húszmilliót számláztak a Manufer Kft.-nek. Állítólag e cég egyik hölgy vezetője és a közbeszerzési ügyosztály volt helyettes vezetője között több volt, mint munkakapcsolat, és amikor a közalkalmazott elvesztette állását, meglépett a nő is. Úgy hírlik, ez a szomorú fordulat vezette az elmagányosodott közalkalmazottat arra, hogy feldobja volt munkatársait, amit ő a szombati 16 óra című rádióműsorban tagadott, sőt azzal erősített rá, hogy a városvezetést ő már jóval korábban értesítette a közbeszerzések körüli anomáliákról.

Konstrukciók

Az Uzsoki mellett más kórházépítések is gyanúba keveredtek. A Természetgyógyász Kórház kivitelezésének fővállalkozója is a Manufer Kft. lett még 1992-ben. Akkor 710 millió volt az építkezés előirányzott költsége, ma több mint egymilliárdnál tartanak, s a kórház még nem működik. Manninger Jenő, a közgyűlés MDF-frakciójának vezetője szerint ugyanazok intézték a Természetgyógyász Kórház ügyeit, akik a mostani vesztegetésben is érintettek.

A Fővárosi Közgyűlés 1993-ban hagyta jóvá a Nyírő Gyula Kórház patológiai részlegének, kazánházának és elmepavilonjának beruházási programját. A lebonyolító az Eüber Kft. lett, a tendert és a kivitelezési terveket a Középület-tervezési Rt. készítette. A kazánház és a patológia kivitelezési tenderét az Érdépszöv Rt. nyerte, ötvenmillióval kért kevesebbet a második Kipszer Rt.-nél. ´94-ben és ´95-ben kellett volna átadnia a két épületet, de olyannyira nem haladt a dolog, hogy 1996 februárjában a megrendelő (a főváros) felmondta a szerződést. Csakhogy a cég kilencvenmillió forintot vett fel úgy, hogy nem végezte el érte a munkát, s mivel azóta csődbe ment, a pénz valószínűleg visszaszerezhetetlen.

A közbeszerzési osztály volt helyettes vezetője mondta fel az Érdépszövvel kötött szerződést, és már másnap levelet írt a korábbi második helyezettnek, a Kipszernek, felkínálva neki a munka befejezését. Erre természetesen közbeszerzési pályázatot kellett volna kiírni, ami végül áprilisban meg is történt, a Kipszer nyert. A Fővárosi Közgyűlés 1996. április 25-én 260 millió forint többletköltséget szavazott meg az 550 millióval indított beruházás folytatására, a Kipszer ajánlata ennél is több volt ötvenmillióval.

A fővárosi beruházások sokszor kerülnek jóval többe, mint ahogy azt tervezték. A Nyírő és a Természetgyógyász kórházak mellett ilyen volt például a Lágymányosi híd vagy a Thália Színház felújítása. Szakértők szerint ennek sokszor az az oka, hogy egyes kivitelezők túl alacsony árral pályáznak azért, hogy mindenképp elnyerjék a megrendeléseket. A félig elkészült építkezések miatt aztán a megrendelő kényszerhelyzetbe kerül és fizet. Az Érdépszöv esetében viszont az gyanítható, hogy a cég csődre játszott, arra, hogy egy decensebb összeggel a bankszámláján időben kiszálljon. Ehhez kellettek a városházi kapcsolatok, az ellenőrizetlen kifizetések. A megszavazott és a városházi ellenzék szerint irreálisan magas többletköltségből már a Kipszer gazdálkodhatott.

Ugyanazok a cégek szerepelnek a kórházberuházásokon: érdekes módon a Kipszer az Uzsoki kórház generálkivitelezőjének is jelentkezett, s bár az előterjesztést készítő közbeszerzési ügyosztály (ugyanaz tehát, amelyik a Kipszert a Nyírő kórház építkezésének befejezésére - jóval a pályázat kiírása előtt - felkérte) őket javasolta, az 1997. október 29-i pénzügyi bizottsági döntés mégis a Magyar Építő Rt.-t hozta ki győztesnek. A pénzügyi bizottság egyik tagja szerint bár a nyertes tette a legkedvezőbb ajánlatot - ötszázmillióval kevesebbet, mint a Kipszer -, az Uzsoki építkezésénél várhatóan kétszázmilliós többletköltségre számíthat a főváros.

Kiskapuk, nagy pénzek

A városházi közbeszerzési botrány természetesen nem csupán egyes közalkalmazottak labilis szerelmi élete és erkölcsi botlásai miatt történhetett meg. Az ellenzék leginkább azért hibáztatja a városvezetést, mert az ellenőrzési bizottságot 1994-ben albizottsággá fokozták le, jócskán lefaragva annak jogosítványait is. A koalíció szerint minderre az önkormányzati törvény megváltoztatása miatt volt szükség. Az ellenzék egy ad hoc bizottság felállítását is javasolja, amely kivizsgálná az elmúlt időszak jelentősebb városházi közbeszerzéseit.

A közbeszerzési törvény alapján kivételes esetekben lehetséges nem nyílt vagy meghívásos, hanem tárgyalásos közbeszerzési eljárásokat is lefolytatni, és - bár az összefonódásoknak leginkább ez a konstrukció kedvez - ilyenre egyre többször kerül sor. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szeptemberben tette közzé a fővárosi önkormányzat pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről szóló jelentését, amiben kifogásolja az önkormányzat közbeszerzési rendeletét, többek között azért is, mert az nem szabályozza, hogy ki dönthet arról, milyen típusú közbeszerzési eljárást folytassanak le esetenként. Tárgyalásos eljárás útján kapta meg a Manufer Kft. az Uzsoki kazánjának tervezését (a Természetgyógyász Kórház kivitelezéséhez szintén pályázat nélkül jutottak, igaz, még a közbeszerzési törvény megszületése előtt), tárgyalásos eljárás eredményeként jutott a Kipszer is a félbeszakadt Nyírő Gyula kórházi építkezés befejezéséhez.

A főpolgármester hétfői nyilatkozatában elvetette az ad hoc bizottság felállításának ötletét, helyette egy közbeszerzési revizorra bízná a fővárosi beruházások ellenőrzését. A revizor folyamatban lévő eljárásokat is vizsgálhatna. A botrány miatt összehívott rendkívüli közgyűlés csütörtökön ül össze.

- kerényi -

Figyelmébe ajánljuk