Videón, ahogy a lyukas plafonról csöpög a víz egy békásmegyeri gimnáziumban

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Belpol

„A szagot kérjük hozzáképzelni.”

Kedden a Telex és a hvg.hu szerkesztőségéhez is eljutott az a videó, amit a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium beázott plafonjáról készítettek.

A Facebookon közzétett felvételen látszik, hogy az iskola épületének egy részén a plafon több helyen is lyukas, a lyukakon keresztül pedig víz csöpög a padlóra, ami egy nagy foltban már fel is ázott. A lyukak alá vödröket és egy kukát tettek.

A videót Poros Júlia, a gimnázium egyik tanára osztott meg. A pedagógus posztja szerint a videó a vezetőség szobái előtt készült, de az alattuk lévő könyvtár is beázott. „A szagot kérjük hozzáképzelni” – írta a magyar és francia szakos tanár, aki a hvg.hu megkeresésére elmondta, 2013 óta tanít a gimnáziumban, és „már 2013-ban is folyamatosak voltak a beázások, csak nem voltak ennyire kezelhetetlenek akkor még”.

Jobbra a vezetőség szobái, szemben a kávézó. Alatta a könyvtár, az is ázik. A szagot kérjük hozzáképzelni.

Posted by Júlia Poros on Tuesday, January 10, 2023

A tanár szerint az iskola vezetősége évek óta jelzi a problémákat a fenntartónak, így az Észak-Budapesti Tankerületi Központ is tud a beázásokról. A felvétellel kapcsolatban a Telex megkereste az iskola igazgatóját. Kérdéseikre Székely György, a békásmegyeri intézmény igazgatója írásban közölte:

„A beázás sajnos valóban megtörtént, tegnap kezdődött a lapostető szigetelésének hibájából. Ma a reggeli órákban az érintett tetőszakaszt lefóliázták. Most már »csak« az épületbe eddig bejutott víz csöpög. A tető javítása az eső elállta után – reményeink szerint holnap – kezdődhet meg. A beázás az első emeletről átterjedt a földszinten lévő könyvtárra is, de az állomány nem sérült”

A HVG által közzétett középiskolák rangsorában 12. helyen szereplő gimnázium igazgatója azt nem említette, hogy az iskola korábban is küzdött volna a beázás problémájával.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.