Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Belpol

Összesen 37 munkatárstól válnak meg, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt érint a létszámcsökkentés.

Csoportos létszámleépítésre készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – írja a Telex. Ez abból a köremailből derül ki, amit Deli Gergely, az egyetem rektora küldött ki hétfőn. A lap kérdésére az egyetem megerősítette az információt: 37 munkatárstól válnak meg. 

A rektori levél szerint már a fővárosi kormányhivatalnak is bejelentették a csoportos leépítésre vonatkozó szándékukat. Az egye tem rektora a „a közelmúltban bekövetkezett nemzetközi események okozta gazdasági helyzetben megnövekedett költségek által előidézett nehézségekkel” indokolta a lépést. A levélből az is kiderül, hogy hosszú előkészítő munka után hozták meg a döntést, hogy minél kevesebb embert kelljen elküldeni.

„Egy ilyen döntés nemcsak a távozókat érinti, hanem hatással van a teljes egyetemi közösségre, ezért azt kérem Önöktől, hogy egymást támogatva, egymással összefogva végezzük tovább feladatainkat” – zárta a köremailt Deli Gergely.

A lap megkeresésére az NKE írásban azt válaszolta, hogy az egyetem 2023. január 9-én hivatalosan bejelentette a Budapest Főváros Kormányhivatala számára a csoportos létszámcsökkentési szándékát,

„amely összesen 37 munkatársat érint, oktatókat és funkcionális területen dolgozókat egyaránt. Az érintett kollégák várhatóan 2023. január 12-éig kézhez kapják az őket érintő döntésről született tájékoztatókat.”

Tájékoztatásuk szerint ezután „a jogszabályi rendelkezések által előírt lépések végrehajtása és az esetleges – a kollégák által kezdeményezhető – közös megegyezésről szóló megállapodások egyeztetése következik, majd 2023. február 20–21. napján a megszüntető okiratok átadásával zárul a folyamat”.

Az intézmény azt ígérte, hogy az egyetem a fenti időszak alatt és azután is minden támogatást és segítséget megad az érintett kollégáknak, akik a tájékoztatás szerint a jogszabályban garantál juttatásaikat megkapják. „Az NKE a közelmúltban megnövekedett működési költségek által előidézett nehézségek miatt kényszerült erre a lépésre. Az egyetemen az oktatási és kutatási tevékenység zavartalanul folyik tovább” – írták.

A köremailben a rektor arra is utalt, hogy korábban is nehéz döntéseket kellett meghoznia az egyetemnek. A Telex emlékeztetett: az NKE a kollégiumok, egyetemi épületek ideiglenes bezárásával, az izzók kicsavarásával, a kézszárítók kikötésével, távvizsgáztatással és a díszkivilágítás lekapcsolásával spórolna a rezsiköltségeken.

A lap a másik négy államifenntartásban maradt egyetemet, az ELTE-t, a Műegyetemet, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet és a Magyar Képzőművészeti Egyetemet is megkereste, hogy terveznek-e hasonló lépést. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől érkezett válasz szerint „az ELTE nem tervez csoportos létszámleépítést”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk