Akciók az I. kerületi polgármester lejáratására

Izomagyból nyomják

Belpol

Amióta az ellenzék elveszítette a többséget a kerület képviselő-testületében, a kormánypárti képviselők, két kiugrott jobbikossal kiegészülve, megpróbálják ellehetetleníteni a polgármestert. A vagyonkiszervezés és jogkörmegvonás, amit tető alá hoztak, figyelmeztető lehet minden ellenzéki önkormányzat számára.

A 2019-es önkormányzati választás kormánypárti szempontból egyik legfájdalmasabb vesztesége – a főpolgármesteri poszt mellett – az I. kerület elbukása lehetett. Addigra a Várat a kormánypárt már amolyan saját játszóterének tekintette: annak az évnek az elejétől a köztársasági elnök hivatala mellé a miniszterelnöké is odakerült. Mellbevágó léptékben beindult a Nemzeti Hauszmann Program is, azaz a Várnegyed átépítése, a kerület tereinek a kormány ízlésvilágához és történelmi víziójához alkalmazkodó átfazonírozása. Mindezek mellett a várbeli önkormányzati lakások afféle jutalmi rendszerben való kiosztása – a leghíresebb eset talán Bayer Zsolt bérleti szerződésének a nyilvánosságra kerülése volt – is azt mutatta, hogy a kerület káderekkel feltöltése valóban létező irányvonal. Ezek után hathatott valóságos sokként kormányoldalon, hogy egy ellenzéki jelölt, V. Naszályi Márta, ha nem is nagy többséggel, de le tudta győzni a kerületet 1998 óta irányító fideszes Nagy Gábor Tamást (aki azóta vilniusi konzulként vigasztalódhat). A rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy a Várkerület ne a jobboldal kezében lett volna (Nagy Gábor Tamás előtt két MDF-es polgármestere volt a kerületnek, Ligeti Imre és Katona Tamás), várható volt, hogy ezt sem a hivatala ablakán kipillantó miniszterelnök, sem a választókerületet – igaz, inkább a Duna túlpartjáról – 2018-ig a parlamentben képviselő Rogán Antal nem hagyja annyiban.

A reváns lehetősége meglehetősen hamar eljött a kormányoldali erők számára: a 2022-es országgyűlési választáson Gelencsér Ferenc momentumos politikus, a párt jelenlegi elnöke az ellenzéki közös listáról bekerült a parlamentbe, ami az összeférhetetlenségi jogszabályok miatt azzal járt együtt, hogy le kellett mondania addigi önkormányzati képviselői és alpolgármesteri pozíciójáról. Gelencsér 2019-ben a Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik–Várunk Egyesület közös jelöltjeként a kerület 5. számú egyéni választókerületének mandátumát szerezte meg. Távozása után tehát erre a körzetre, a Vérmező környékére írtak ki időközi egyéni választókerületi képviselő-választást 2022. szeptember 11-re. Az időközi választásokhoz képest viszonylag magas, 37 százalékos részvétel mellett tartott voksolást végül a kerületi Fidesz-elnök, Böröcz László asszisztenséből lett jelölt, Fazekas Csilla mindössze hatvanszavazatnyi különbséggel nyerte meg az ellenzéki jelölttel, Korsós Borbála Erzsébet alpolgármesterrel szemben. Nem mellékes tény, hogyan sikerült a szűk többséget összeszednie a helyi Fidesznek: dokumentálhatóan megnőtt ugyanis a választás előtt bizonyos kerületi ingatlanokba bejelentkezők száma. Az Ostrom utca 16.-ban például Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke, Rogán Antal minisztériumi beosztottja is otthonra talált – nem is egyedül. Fazekas egyébként a kampányban a köztisztaság kérdését találta meg magának, és egyik legfontosabb ígérete a szemetesedények számának növelése volt.

A tizenöt tagú képviselő-testületben döntően megváltoztak az erőviszonyok: korábban az ellenzéki összefogásnak jelentősnek mondható, 10-5-ös többsége volt, ám Fazekas győzelmével ez 9-6-ra módosult. Csakhogy két korábban Jobbik-színekben indult, később rövid ideig a Bencsik János-féle Polgári Válasszal is kísérletező képviselő, Zsitnyák János, illetve Varga Dániel tulajdonképpen átállt a fideszes oldalra, és ezzel meglett a kormánypárt többsége a 7 megmaradt ellenzéki képviselővel szemben. Tavaly ősszel valósággal kinyílt Pandora szelencéje a kerületben – nem véletlen, hogy (ha már az átálló jobbikosoknak nem köszönhette meg) Fazekas Csillával közös szelfin „Várfoglalás” felkiáltással ünnepelte a sikert Orbán Viktor is a közösségi oldalán.

 
V. Naszályi Márta
Fotó: Facebook 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk