Villabontási határozat: BeleValó technikák

  • Lombos Ede, Medve Bernadett
  • 2002. december 12.

Belpol

Információink szerint Mikulás napján kapta meg az RTL Klub a Való Világ (VV) villájára vonatkozó bontási határozatot. A televíziós társaság azonban a jelek szerint nem aggódik.

Nem engedték be a VV-villába a III. Kerületi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dolgozóit az RTL emberei. Pedig a szervezet valóságos különítménnyel vonult ki: a tisztiorvoson kívül két szakfelügyelőt is kivezényeltek, és a fővárosi ÁNTSZ jogtanácsosát is igénybe vették. Miután a bejáratnál megállították a hatóság hivatalból eljáró tisztviselőit, furcsa párbeszéd alakult ki az ellenőrzők és ellenőrzendők között. Amikor a vízminta iránt érdeklődött a tisztiorvos, azt felelték: megvan, de nem tudják odaadni. Hasonló volt az ábra a csatornázási művek engedélyének és a kerti jacuzzi úszómedence műszaki engedélyének elkérésekor is. Perlaki Árpád, a kerületi ÁNTSZ vezetője kérdésünkre szűkszavúan annyit válaszolt: valóban kizárták őket, megakadályozva a hatósági eljárás lefolytatását, de rendőrt nem akartak hívni, így inkább hazamentek. "Mivel a szükséges dokumentáció nem állt rendelkezésünkre, nem tudtunk állásfoglalást kiadni a villa ügyében" - mondta.

A III. Kerületi Polgármesteri Hivatalnál Sárádi Kálmánné jegyző továbbra is azzal érvelt, hogy a Magyar Narancs az eljárásban nem ügyfél, így semmiféle tájékoztatást nem kaphat. Úgy tudjuk azonban, hogy múlt hét közepén postázták az RTL-t működtető rt.-nek a bontásról szóló határozatot, amit a társaság december 6-án kapott meg. Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk elmondta: az RTL Klub fennmaradási engedélyt sem kért, egyáltalán nem törődik az üggyel.

A villa kivitelezésénél nem tartották be az építési előírásokat, ezért a társaság, ha kér, akkor sem kaphatott volna fennmaradási engedélyt. A dolgok jelenlegi állása szerint a produkció illegális: szabálytalanul építették, törvénytelenül laknak benne, ráadásul megakadályozták az ellenőrzést végző hatóságot az "állapotfelmérésben".

Mint azt korábban megírtuk (Magyar Narancs, 2002. december 5.), az RTL a bontási határozat ellen 15 napon belül fellebbezhet Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalánál. Ha helybenhagyják a bontási határozatot, a társaság közigazgatási bírósághoz fordulhat. Ettől kezdve addig kell húzni a peres eljárást, amíg a Való Világ produkciót futtatni akarják: kis szerencsével akár két teljes "fordulót" leadhatnak,

nem kis haszonra

téve szert. (Az RTL Klubnak amúgy egyre nagyobb az étvágya: a kezdeti 88 forint + áfás be[ki]szavazási telefondíjat ma már hol 120, hol 240 forint + áfa áron mérik.)

Ha az utolsó betervezett adás után egyszerűen lebontják a VV-villát, a per okafogyottá válik. Információnk szerint ebben az esetben még építésrendészeti bírsággal sem sújtható a társaság. Szívhatja a fogát a Tv 2 vezérkara: bár ők is engedély nélkül építkeztek, de legalább a szabályok betartásával, ezért utólag megkapták a fennmaradási engedélyt. Igaz, ráadásnak egy 18 milliós építésrendészeti bírságot is kirótt rájuk a hatóság.

Félix Péter

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.