Villabontási határozat: BeleValó technikák

szerző
Lombos Ede, Medve Bernadett
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Információink szerint Mikulás napján kapta meg az RTL Klub a Való Világ (VV) villájára vonatkozó bontási határozatot. A televíziós társaság azonban a jelek szerint nem aggódik.

Nem engedték be a VV-villába a III. Kerületi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dolgozóit az RTL emberei. Pedig a szervezet valóságos különítménnyel vonult ki: a tisztiorvoson kívül két szakfelügyelőt is kivezényeltek, és a fővárosi ÁNTSZ jogtanácsosát is igénybe vették. Miután a bejáratnál megállították a hatóság hivatalból eljáró tisztviselőit, furcsa párbeszéd alakult ki az ellenőrzők és ellenőrzendők között. Amikor a vízminta iránt érdeklődött a tisztiorvos, azt felelték: megvan, de nem tudják odaadni. Hasonló volt az ábra a csatornázási művek engedélyének és a kerti jacuzzi úszómedence műszaki engedélyének elkérésekor is. Perlaki Árpád, a kerületi ÁNTSZ vezetője kérdésünkre szűkszavúan annyit válaszolt: valóban kizárták őket, megakadályozva a hatósági eljárás lefolytatását, de rendőrt nem akartak hívni, így inkább hazamentek. "Mivel a szükséges dokumentáció nem állt rendelkezésünkre, nem tudtunk állásfoglalást kiadni a villa ügyében" - mondta.

A III. Kerületi Polgármesteri Hivatalnál Sárádi Kálmánné jegyző továbbra is azzal érvelt, hogy a Magyar Narancs az eljárásban nem ügyfél, így semmiféle tájékoztatást nem kaphat. Úgy tudjuk azonban, hogy múlt hét közepén postázták az RTL-t működtető rt.-nek a bontásról szóló határozatot, amit a társaság december 6-án kapott meg. Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk elmondta: az RTL Klub fennmaradási engedélyt sem kért, egyáltalán nem törődik az üggyel.

A villa kivitelezésénél nem tartották be az építési előírásokat, ezért a társaság, ha kér, akkor sem kaphatott volna fennmaradási engedélyt. A dolgok jelenlegi állása szerint a produkció illegális: szabálytalanul építették, törvénytelenül laknak benne, ráadásul megakadályozták az ellenőrzést végző hatóságot az "állapotfelmérésben".

Mint azt korábban megírtuk (Magyar Narancs, 2002. december 5.), az RTL a bontási határozat ellen 15 napon belül fellebbezhet Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalánál. Ha helybenhagyják a bontási határozatot, a társaság közigazgatási bírósághoz fordulhat. Ettől kezdve addig kell húzni a peres eljárást, amíg a Való Világ produkciót futtatni akarják: kis szerencsével akár két teljes "fordulót" leadhatnak,

nem kis haszonra

téve szert. (Az RTL Klubnak amúgy egyre nagyobb az étvágya: a kezdeti 88 forint + áfás be[ki]szavazási telefondíjat ma már hol 120, hol 240 forint + áfa áron mérik.)

Ha az utolsó betervezett adás után egyszerűen lebontják a VV-villát, a per okafogyottá válik. Információnk szerint ebben az esetben még építésrendészeti bírsággal sem sújtható a társaság. Szívhatja a fogát a Tv 2 vezérkara: bár ők is engedély nélkül építkeztek, de legalább a szabályok betartásával, ezért utólag megkapták a fennmaradási engedélyt. Igaz, ráadásnak egy 18 milliós építésrendészeti bírságot is kirótt rájuk a hatóság.

Félix Péter

szerző
Lombos Ede, Medve Bernadett
publikálva
2002/50. (12. 12.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra