Visszaelőzte Csányi Sándor Mészáros Lőrincet a leggazdagabbak között

  • narancs.hu
  • 2022. december 28.

Belpol

Ki-ki a maga módján gyarapodott.

Az 50 leggazdagabb magyar listáját idén – 2017 óta először – újra az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti. A Forbes cikke szerint Csányi növekedésének motorja idén nem a piacvezető magyar bankcsoport volt, amely az ukrán háború, a különadók, a kamatemelési ciklus és a felvásárlások miatt izgalmas éven van túl, hanem az élelmiszeripari cégcsoportja, a Bonafarm. De az üzletember érdekeltségébe tartozó Budai Egészségközpont is megduplázta értékét az elmúlt évben. Csányi vagyonát a Forbes 541,6 milliárd forintra teszi 2022 végén az egy évvel ezelőtti 467,9 milliárd után. Most először fordul elő tehát, hogy egy magyar magánszemély vagyona meghaladja az 500 milliárd forintot – emeli ki a lap.

Csányinál is jobban, több mint 182 milliárd forinttal tudta növelni vagyonát, így került a lista második helyére Felcsuti Zsolt, az MPF Holding vezetője. Az elsősorban ipari befektetésekben érdekelt üzletember 468,6 milliárd forint felett rendelkezik a Forbes becslése alapján.

A felcsúti vállalkozófamília, Mészáros Lőrinc és családja idén nem zárt olyan jó évet – bár panaszra alaigha lehet okuk –, a család együttes vagyonát a lap 436,5 milliárd forintra teszi szemben az egy évvel ezelőtti 488,1 milliárddal. Ennek hátterében részben a korábban elsősorban építőipari érdekeltségekből álló portfólió átalakulása, részben a birodalom zászlóshajójának számító tőzsdei cég, az Opus tőzsdei vesszőfutása áll – a Forbes is kiemeli, hogy a cég részvényeinek árfolyama több mint 42 százalékot esett egy év alatt.

A leggazdagabb magyarok listáján idén negyedik helyen szerepel Gattyán György. A LiveJasmin.com erotikus oldallal meggazdagodó, mára komoly IT-birodalmat felépítő üzletember mint ismert, idén leginkább azzal került be a hírekbe, hogy frissen megalapított politikai szervezete miniszterelnök-jelöltje volt az áprilisi országgyűlési választáson. Ám szép csendben vagyonát is több mint 100 milliárd forinttal tudta növelni, a tavalyi 253 milliárdról 357 milliárdra.

A lista ötödik helyezettje a Forbes számítása szerint Veres Tibor, a Wallisban, a Wingben, a Praktikerben is érdekelt üzletember, akinek a vagyona 2022 végén 260 milliárdot tesz ki, ami valamivel kevesebb, mint a tavaly még a negyedik helyre elegendő 282 milliárd.

A tavalyi 9. helyről a hatodikra jött fel 229 milliárdos vagyonnal Szíjj László, akit a Forbes a "kormány építőipari jolly jokerének" nevez.

Őt az egyre jelentősebb ingatlanvagyont felhalmozó Jellinek Dániel, az Indotek vezére követ 224,7 milliárd forinttal.

Akárcsak Jellinek, a szintén az ingatlanpiacon érdekelt Demján-család (a 2018-ban elhunyt Demján Sándor örökösei), az idei lista nyolcadik helyezettje is jelentősen növelni tudta vagyonát, amely most 220 milliárd forintot tesz ki.

Egy másik, a rendszerváltás után jelentős vagyont felhalmozó milliárdos, a Videoton egyik tulajdonosaként ismert Széles Gábor 190 milliárdos vagyona 2022-ben a kilencedik helyre volt elég, míg a tavaly még a Forbes-lista 5. és 7. helyét birtokló Rahinkulov testvérpár tagjai közül Ruszlán (174 milliárd) a 10., Timur (173 milliárd) pedig a 11. helyre került.

A Forbes teljes listája itt érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?