Hazalátogathatnak itt élő családtagjaikhoz a külföldi állampolgárok

  • narancs.hu
  • 2020. április 20.

Belpol

A beutazási korlátozás idején érkezett hozzátartozóknak az önkéntes karantén kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, vagy tartózkodási helyükön kell maradniuk.

A koronavírus-járvány miatt lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, de méltányosságból beengedik azokat, akik családjukkal élnek Magyarországon – derül ki Társaság a Szabadásgjogokért (TASZ) jogvédő civilszervezet közérdekű adatigénylésére adott rendőrségi válaszból.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatala a korlátozó intézkedések első bő egy hetéről küldött információkat – a határok lezárásáról szóló kormányrendelet március 12-én lépett hatályba, március 20-án 13 óráig 130 méltányossági kérelmet nyújtottak be.

Az említett időszakban összesen 111 kérelmet  bíráltak el pozitívan.

Az elbírálásnak nincsenek egységes szempontjai, a kormányrendeletben sem szerepelnek ilyenek. A rendőrségi tájékoztatás szerint a rendőrfőkapitány-helyettes a kérelemben leírt egyedi körülményeket mérlegeli. A válaszból kiderül, hogy a fenti időszakban minden olyan külföldit beengedtek, aki magyar hozzátartozójával életvitelszerűen hazánkban él, lakcímkártyával rendelkezik, és a belépés után önkéntes karanténba vonult. – tájékoztat a TASZ.

A rendőrség által küldött válaszokból az is látható, hogy felmentést kaptak a beutazási tilalom alól azok is, akiknek van tartózkodásra jogosító okmányuk és lakcímkártyájuk – az önkéntes karantén számukra is kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, vagy tartózkodási helyükön kell maradniuk.

A kérelmek elbírálásának határidejét nem szabja meg semmi, de a rendőrségi válasz szerint ez a lehető leghamarabb, még a beérkezés napján, néhány óra alatt megtörténik. – olvasható a honlapon.

Képünk illusztráció.

Itt a friss Narancs!

Messzelátó Török Gábor-interjúval. És mi minden van még a lapban? Rendben van-e, hogy hazaküldik idős, súlyos beteg hozzátartozóinkat a kórházakból? Mi maradt a betegek jogaiból a járványkrízisben? Mit tanácsol a jogász? A cikk szerzője Gaal Ilona, a Hospice Alapítvány munkatársa. Az aalsti maskarák. Tomboló antiszemitizmus vagy ártatlan farsangi mulatság?

Figyelmébe ajánljuk