Visszavenné a világörökségi területen vagy műemléki épületekben lévő bérlakásokat a Fidesz

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 23.

Belpol

Más célokra kellenek. Hoznak egy törvényt, és einstand.

Egy új törvény értelmében a világörökségi helyszíneken fekvő, műemlékekben található, állami bérlakások bérlőivel a jövőben könnyen fel lehetne majd mondani a bérleti szerződést, hogy ezeket az ingatlanokat többé ne kelljen jóval a piaci ár alatt kiadni. Ekképp módosítaná a Fidesz a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó törvényt egy a hvg.hu birtokába került tervezet alapján.

A törvénytervezetben a lap közlése szerint nevesítve említenek is „frekventált helyeken található lakótömbök"-et, a Budai Vár, az Andrássy út vagy a VIII. kerületi Palotanegyed lakóépületeit. Ám, ennél jóval több budapesti területről lehet szó, sokkal több épület tartozik ebbe a kategóriába, hisz' csak a legexkluzívabb fővárosi résznek számító, UNESCO által nyilvántartott világörökségi helyszín magába foglalja „a teljes Duna-part látképet, a várnegyedet és az Hősök teréig az Andrássy út történelmi környezetét” is.

A késznek tűnő javaslatról egyelőre nem tudni, végleges-e, vagy hogy arról mikor dönthet az Orbán-kormány, és mikor viheti a parlament elé.

A tervet az októberi önkormányzati választásokig egészen biztosan nem prezentálják. Már csak azért sem, mert az 1993-ban elfogadott lakástörvény kellőképpen védi a bérlők jogait, amit a Fidesz a közeljövőben, ha minden igaz, egy tollvonással fog majdnem semmissé tenni.

Eredetileg aki hozzájutott egy állami bérlakáshoz, azzal csak meghatározott esetekben, és akkor is csak a számára kedvező feltételekkel, például egy általa is megfelelőnek tartott, elfogadott cserelakást biztosítva lehet felmondani a bérleti szerződést. A kezdeményezés szerint viszont mindegyik (a határozott idejű, a határozatlan idejű és a meghatározott feltétel bekövetkeztéig fennálló) bérleti szerződéséket is egyszerűen fel lehetne mondani hat hónapos felmondási idővel. A Miniszterelnökség javaslata alapján ezt írásban közölnék a bérlővel, majd ettől a naptól számítva, a felmondási idő leteltével meg is szűnne a bérleti jogviszony anélkül, hogy az állami lakás bérlője ez ellen lényegében bármit is tehetne.

A hvg.hu úgy tudja a Fidesz a tervezett törvénymódosítás alapján cserelakás helyett valamilyen pénzbeli megváltás során einstandolná bérlakásokat, ebből kellene majd megoldaniuk a bérlőknek a jövőbeli lakhatásukat, ahogy akarják.

A bérlakások közvagyoni sorsa régi probléma, hiszen az állam számára valóban egyáltalán nem éri meg fenntartani ezeket az általában évtizedekkel ezelőtt, sok esetben akár még a rendszerváltás előtt létrejött lakásbérleti szerződéseket. Mert a lakbér ezekben az esetekben sokkal kevesebb, mint amennyiért ezeket a lakásokat ki lehetne adni mondjuk az ingatlanpiacon. Ezért is látná az Orbán-kormány ezeket az ingatlanokat inkább kormányzati épületként vagy használná épp kereskedelmi-turisztikai célokra.

Figyelmébe ajánljuk