Visszavont szolgálati jogviszony és önálló egészségügyi minisztérium

  • narancs.hu
  • 2021. december 29.

Belpol

Ez lenne a két alapköve az ellenzék egészségügyi programjának.

A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón beszélt Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője, Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője és Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője arról, mit tervezne az ellenzék az egészségügy területén. Többek között a béremelésről, az Egészséges Budapest Program megtartásáról és az önálló Egészségügyi minisztérium felállításáról is szó esett.

Lukács László elmondta, hogy az egész évet, az egészségügyet és az embereket is a veszélyhelyzetek meghosszabításai és a vírus határozta meg, és kifejtette: az idén életbe lépő szolgálati jogviszony csak rontott a helyzeten, hiszen az egészségügyi dolgozókat rendvédelmi dolgozóként kezelte. 

A Márki-Zay kormánynak az első dolga lesz, hogy a szolgálati jogviszonyt visszavonja és visszaadja a dolgozók szabadságát úgy, hogy közben növeli a szakdolgozói béreket" - hangsúlyozta.

Elmondta azt is, hogy szerinte a jelenlegi kormány védekezésének sikertelenségéhez az is hozzájárult, hogy nem volt az egészségügynek felelős vezetője. 

"Ezért is az egyik első lépés lesz, hogy létrehozzuk az önálló Egészségügyi Minisztériumot. A minisztérium alkalmas lesz arra, hogy azonnal javítson a védekezés minőségén és közvetlenebb kapcsolatot ápoljon a szakdolgozókkal”

- tette hozzá a Jobbik politikusa.

 Havasi Gábor, a Momentum szakpolitikusa kiemelte, hogy a magyarok egyre többet költenek magánegészségügyre, de még így is az Unió legrosszabb helyén szerepelünk a daganatos halálozások listáján. Havasi épp ezért kiemelte, hogy a várólisták csökkentése érdekében a vizsgálatok és beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez igazítják és átmenetileg, a várólisták lerövidítéséig el kell törölni a teljesítménykorlátozást, persze megfelelő minőségbiztosítási garanciák mellett. Továbbá támogatják a szervezett szűrővizsgálatok bővítését, kiterjesztik a fővárosi CT, MR és ultrahang vizsgálatokat az egész országra.

„Az egészségügyi bérekben is meg kell jelennie a teljesítmény ösztönzésének. Egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség” - tette hozzá a Momentum szakpolitikusa.

 Havasi Gábor elmondta: 

„A Fidesz-kormány most éppen az emberek egészségén spórol. Az 1100 milliárdos megszorítás áldozatául esett az Egészséges Budapest Program."

Kiemelte, hogy at emberek egészsége nem lehet politikai játszmák áldozata, ezért az egységes ellenzék elkötelezett az Egészséges Budapest Program folytatása mellett, és fontos, hogy az új kormány minden önkormányzatot partnernek tekintsen és megfelelő forrásokat biztosítson a háziorvosi és járóbeteg-szakellátás körülményeinek javítására az egész országban. 

A sajtótájékoztatót Komáromi Zoltán azzal zárta, hogy kiemelte a Fidesz központosításának hiányosságait, a szakemberek alacsony számát és az ellenzék legfontosabb terveit: 

„Önálló  Egészségügyi Minisztériumot kell létrehozni, 4 év alatt európai szintre kell emelni a egészségügyre fordított állami kiadások arányát, nem utolsó sorban pedig érdemi béremelésre van szükség az egészségügyben,hiszen a legnagyobb probléma éppen abból adódik, hogy sem az orvosok, sem az ápolók, sem a többi egészségügyben dolgozó elhivatott szakember nincs ma eléggé megbecsülve.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk