Vizsgálatott indított a GVH az ATV Heti Naplójának nyereményjátéka miatt

  • narancs.hu
  • 2022. október 21.

Belpol

Vélt tisztességtelen gyakorlat miatt. 

A nemzeti versenyhatóság versenyfelügyeleti eljárást indított az ATV Első Magyar Magántelevíziós Zrt.-vel (ATV) szemben, mivel a tévétársaság a Heti Napló Sváby Andrással című műsora alatt vélhetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a fogyasztókkal szemben – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

A közlemény szerint a műsorhoz kapcsolódó játék során a nézők SMS-ben (és a Facebookon) tudnak szavazni az adásban feltett kérdésről, a tévétársaság pedig nyereményeket sorsol ki a szavazók  között. A sorsolás ugyanakkor gyaníthatóan már a műsoridő lejárta előtt megtörténik, így az ezt követően szavazók már nem vesznek részt a játékban. A nézők azonban minderről nem kapnak semmilyen tájékoztatást, így a játék elhallgatott lezárását követően is a nyeremények reményében küldik SMS-eiket. A tévétársaság így vélhetően megtéveszti a szavazatokat küldő fogyasztókat.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy az ATV a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható, zárul a közlemény. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után az ATV közleményben reagált a hírre. „A Heti Napló Sváby Andrással című műsor nyereménysorsolásával kapcsolatban egy nézői panasz miatt indított először eljárást a GVH, mivel egy adminisztratív hiba folytán egy másik ajándék lett volna kiküldve a műsorban feltett kérdésre szavazó nyertesnek” - írták. Az ajándék kiküldését megelőzően a televízió ezt észlelte, és azt a megoldást választotta, hogy mindazt, amit tévesen kapott volna, és azt is, amit kapnia kellett volna, átadta a nyertesnek. „Más jellegű működési hibáról a televíziónak nincs tudomása. Kár nem érte a nézőinket” - közölte a csatorna. a közleményben felidézik: a GVH ennek ellenére a közönségszavazás miatt egy újabb eljárást is indított a fogyasztók megtévesztésére hivatkozással. Az ATV szerint az erről szóló tájékoztatásukban azonban tévesen szerepel, hogy a beérkező közönségszavazások kisorsolásáról a műsorvezető ne adna tájékoztatást a nézőknek. „A nyereményjáték szabályait az ATV a saját honlapján közzétette, a szavazás, a sorsolás és a nyeremények kiosztása ezen szabályoknak megfelelően történik. A műsorvezető rendszeresen a műsor harmadik részében bemondja, hogy a sorsolás lezárásra kerül, szavazni még lehet a műsor befejezéséig, de a bejelentését követően beérkező szavazatok a sorsoláson nem vesznek részt. Bízunk benne, hogy a versenyfelügyeleti eljárás eredménye is megállapítja, hogy Magyarország egyik legnézettebb tájékoztató műsorának ez a szegmense is jogszerű” - áll az ATV kommünikéjében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.