Vizsgálja az Európai Parlament a Magyarországra érkező kínai rendőrök ügyét

  • narancs.hu
  • 2024. március 25.

Belpol

Erről is vitáznak majd áprilisban. Hasonló megállapodása van Kínának Szerbiával is.

Napirendre került a hamarosan Magyarországra érkező, és itt majd járőrszolgálatot teljesítő kínai rendőrök ügye az Európai Parlament április 10-i, brüsszeli plenáris ülésén

írjaNépszava. A lap szerint a vitát "Kínai rendőri tevékenység Európában" címmel tartják majd, és azt az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte.

A lap birtokába jutott a levél is, melyben a parlamenti liberálisok a többi politikai csoport támogatását kérték a vita megrendezéséhez. Ebben azt írják:

Ezeket a rendőrőrsöket és "a kínai rendőrség jelenlétét (Kína) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat. A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára. Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik.

Mint ismert, a magyar Belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium februárban megállapodást kötött, mely értelmében közösen járőrözhetnek Magyarországon magyar és kínai rendőrökA hivatalos indoklás szerint a cél a kínai és a magyar turisták által leginkább látogatott helyek biztonságának a javítása. A Belügyminisztérium közlése szerint a kínai rendőrök nem intézkedhetnek és önállóan sem járőrözhetnek. Kritikus hangok viszont attól tartanak, hogy a kínai rendőrök célja a külföldön tartózkodó kínaiak megfigyelése, és a disszidensek hazakényszerítése.

A Népszava birtokába jutott EP-levél arra is emlékeztet, hogy Kínának a fentihez hasonló megállapodása van az EU-tagjelölt Szerbiával is. De emlékezetes az is, hogy egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése feltárta, hogy Kína akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában, kettőt ezek közül Budapesten. Ezek működéséről állíólag a belügy sem tudott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk