Volt belga miniszterelnök: „Orbánnak nincs helye a Néppártban, ki kell zárni”

  • narancs.hu
  • 2019. február 25.

Belpol

Herman Van Rompuy szerint eddig csak azért nem indult eljárás a Fidesz ellen, mert senki sem kezdeményezte kizárását az Európai Néppártból.

„Ki kellene zárni az Európai Néppártból a Fideszt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt” – mondta a VRT holland nyelvű belga közszolgálati tévécsatornának Herman Van Rompuy volt belga kormányfő, az Európai Tanács volt elnöke a hétvégén.

A flamand kereszténydemokrata politikus elmondta: „Egyértelmű, hogy amit Orbán csinál, az teljesen ellentétes az Európai Néppárt értékeivel.”

Herman Van Rompuy

Herman Van Rompuy

Fotó: YouTube/Global Conversation

„Úgy vélem, tartalmi okokból kétség sem fér hozzá, hogy ha Orbán folytatja, amit most csinál, akkor nincs helye az Európai Néppártban” – folytatta Van Rompuy.

A 71 éves politikus szerint heves vita zajlik az ügyben a pártcsaládon belül. Szerinte eddig azért nem indult eljárás a Fidesz ellen, mert senki sem kezdeményezte kizárását az Európai Néppártból.

Pénteken két konzervatív svéd tömörülés nyújtott be kérvényt a Fidesz eltávolítására. Az indítvány alapjául a magyar kormány legújabb plakátkampánya szolgált, amelynek egyik fő célpontja az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker. Az elmúlt időszakban Finnországban és Horvátországban is élesen bírálták Orbánt.

Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy a Fidesz elhagyja az EPP-t – mondja a lengyel néppárti képviselő

Az osztrák néppárt közben felfüggesztené Orbánék tagságát az EPP-ben. Az EPP-n (Európai Néppárton) belül sokan gondolják úgy, hogy ha a Fidesz nem változtat a viselkedésén, és folytatja a demokrácia lerombolását Magyarországon, akkor ki kellene zárni a pártcsaládból" - mondta Róza Thun, a lengyel Polgári Platform EP-képviselője az Euractivnak.

(MTI)

Neked ajánljuk