Volt fideszes országgyűlési képviselőt javasol szakértőnek a kormányhivatal a CATL-perben

  • narancs.hu
  • 2024. május 12.

Belpol

De állami nagyberuházásoknál feltűnt nevek is szerepelnek "független szakértőként" a debreceni akkugyár elleni perben.

Az elsőrendű felperest képviselő Litresits András ügyvéd szerint egyik, a kormányhivatal és a kínai CATL által ajánlott szakértő sem felel meg a jogszabályi követelményeknek – írja a Debreciner.

Mint arról lapunk is beszámolt, a Debrecenben akkumulátorgyárat építő CATL környezethasználati engedélyének perében a Debreceni Törvényszék úgy döntött, hivatalból megvizsgálja, hogy az első-, másod- és harmadrendű felperesek (Moczok Gyula, az MSZP volt választókerületi elnöke, valamint a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület és a Vigyázzunk Életet Adó Vizeinkre Egyesület volt és jelenlegi tagjai) a beruházás hatásterületén élnek vagy tevékenykednek-e. A hatásterület meghatározásához szakértőt rendelnek ki, ehhez az előleget a felperesek adománygyűjtéssel teremtették elő.

A bíróság a per minden résztvevője számára lehetőséget adott arra, hogy szakértőt ajánljanak.

A Litresits András ügyvéd által képviselt Moczok Gyula az elsőrendű alperes Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal és az alperesi érdekelt CATL által javasolt szakértők elutasítását kérte. A lapnak eljuttatott nyilatkozata szerint a kormányhivatal elsősorban Parragh Dénes Andrást, a Magyar Mérnöki Kamara alelnökét javasolta, másodsorban Bite Pál Endrénét, harmadsorban a Vidrocomp Kft.-t, végül a Mott MacDonald Magyarország Kft.-t. A CATL a Hungaro-Justitia Kft.-t ajánlotta a bíróságnak.

Ahogyan arra Litresits András felhívja a figyelmet, Parragh Dénes András még 2002-ben nyilatkozott arról, hogy a Fidesz tagja. Parragh 2002 és 2006 között a Fidesz országgyűlési képviselője is volt, 2014 és 2018 között a Földművelődési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság szakmai tanácsadójaként dolgozott.

Kritikák övezték azt a hatástanulmányt is, amelyet Parragh cége, az Eco-Green Kft. a hajdúszoboszlói önkormányzatnak írt a CATL-akkumulátorgyár várható hatásairól. 

A másik szakértőről, Bite Pál Endrénéről azt írják, ő a Vidrocomp Kft. alapítója és vezető tisztségviselője. Ők azért nem felelnek meg Litresits szerint, mert az elmúlt évtizedben számos állami nagyberuházáshoz készítettek hatástanulmányt, segítették a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, továbbá több debreceni beruházásnál és más projektnél segédkeztek. Litresits úgy látja, nem tekinthető külső szemlélő számára függetlennek és pártatlannak egy olyan gazdasági társaság, illetve annak ügyvezetője, amely pénzügyi kapcsolatban áll(t) Debrecen önkormányzatával.

A Mott Macdonald Magyarország Kft. kapcsán szintén azt írja, több állami nagyberuházás hatástanulmányait ők készítették el, valamint környezetvédelmi engedélyek beszerzését segítették. A CATL által javasolt Hungaro-Justitia Kft.-ről pedig közölték, a cég korábbi ügyvezetője (és a jelenlegi ügyvezető férje) Latorczai János, a KDNP volt veszprémi elnöke.

Litresits András ezért minden, a kormányhivataltól és a CATL-től származó szakértői javaslat elutasítását kérte a bíróságtól.

Az ügyvéd a lapnak elmondta, nem tudja, mi alapján fog dönteni a bíróság a javasolt személyek közül, de bízik abban, hogy az általuk kifogásolt szakértőket nem fogják felkérni. A felperesek is ajánlottak szakértőket: Verrasztó Zoltán hidrogeológus, kartográfus, környezetvédelmi szakmérnököt és Steiner Ferenc környezetvédelmi szakmérnököt.

Litresitstől azt is megtudta a lap, még mindig nem kapták meg a bírósági döntést arról, hogy elfogadták-e a szakértői előlegre vonatkozó költségmentesítési kérelmüket.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk